1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Κατσικάκι πεντανόστιμο με θυμάρι στη γάστρα | Συνταγές


Ένα πεντανόστιμο, μελωμένο, μυρωδάτο κατσικάκι ψημένο στη γάστρα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για Κυριακάτικο αλλά και το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση αργοψημένο στη γάστρα για να κρατήσει τους ζωμούς του και να απογειώσει τη γεύση του και επίσης να μαλακώσει και να γίνει σαν λουκούμι. Το γνωστό μας κλέφτικο, αλλά και το εξοχικό και το γιούλμπασι, είναι εκδοχές αυτού του ψησίματος, μόνο που περιέχουν συνήθως τυρί, προσθήκη που κάνει το φαγητό πιο πλούσιο και πιο βαρύ, αλλά όχι πιο νόστιμο, αφού το κρέας είναι αρκούντως γευστικό ως έχει. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 3 κιλά περίπου κατσικάκι  ή αρνάκι, (περίπου 1 μπούτι και 2 «χεράκια») με το κόκαλο – 
  • αρκετό χοντρό θαλασσινό αλάτι (ζητάτε από τον κρεοπώλη να τα κόψει σε μέτρια κομμάτια-μερίδες)
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 3 κ.σ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι ή 1 γεμάτη κ.σ. ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο θέλετε), ψιλοκομμένες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπλένετε τα κομμάτια του κρέατος κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνετε τυχόν θραύσματα οστών από το κόψιμό τους. Τα στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Τρίβετε τα κομμάτια ένα-ένα με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε για 30 λ σε ένα σουρωτήρι ή τα απλώνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας. 
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά με ένα πιρούνι το χυμό λεμονιού, το μέλι, το φρέσκο ή ξερό θυμάρι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κομμάτια του κρέατος (χωρίς να τα ξεβγάλετε από το αλάτι) και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
  3. Στον πάγκο της κουζίνας απλώνετε 4 αρκετά μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, το ένα πάνω στο άλλο, σταυρωτά, εναλλάξ. Στο κέντρο τοποθετείτε τα κομμάτια του αρνιού, μαζί με το αρωματικό μείγμα του μπολ και τα πασπαλίζετε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Τυλίγετε τα κομμάτια με τις λαδόκολλες, μια-μια, όπως τις έχετε τοποθετήσει, ώστε να τα καλύψετε καλά και σφιχτά. Μετά τυλίγετε το πακέτο με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο ή το δένετε σφιχτά με σπάγκο. Γι’ αυτή τη δουλειά ίσως χρειαστείτε βοήθεια, για να μη μας ανοίξει το πακέτο.
  5. Βάζετε το πακέτο σε ένα ταψί που να το χωράει σχεδόν ακριβώς και ρίχνετε στο ταψί 300 ml καυτό νερό. Φουρνίζετε και ψήνετε το φαγητό σας για περίπου 2½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Μετά σβήνετε το φούρνο, αφήνετε την πόρτα του μισάνοιχτη και αφήνετε εκεί μέσα το πακέτο για 15-20 λ, να «ξεκουραστεί» για λίγο το ψητό.
  6. Ξεφουρνίζετε, ανοίγετε προσεκτικά το πακέτο μέσα στο ταψί και μεταφέρετε το κρέας σε μια πιατέλα μαζί με τα υγρά του. Εναλλακτικά, φτιάχνετε μια σάλτσα με τα υγρά ως εξής: τα σουρώνετε και τα βράζετε σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο λεμόνι ή/και κρασί και 1 κ.σ. μουστάρδα, μέχρι να μειωθούν στο μισό και να «δέσουν». Διορθώνετε το αλατοπίπερο και συνοδεύετε με πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο. Καλή σας όρεξη!

Σημείωση: Φρέσκο θυμάρι μπορείτε να βρείτε σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και σε ενημερωμένα μανάβικα ή σε γλαστράκια στα φυτώρια – εναλλακτικά, αποξηραμένο, κοπαντισμένο θυμάρι. Αν το θυμάρι δεν είναι στις γευστικές προτιμήσεις σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ρίγανη.

Μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου από εδώ

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κατσικάκι πεντανόστιμο με θυμάρι στη γάστρα

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα