1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Καταδικάζει το Βερολίνο την παράταση της τουρκικής NAVTEX

Ένα 24ωρο πριν από την άφιξη του Γερμανού υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Άγκυρα, κι ενώ, όπως φαίνεται, ο δρόμος του διαλόγου είναι δύσβατος, το Βερολίνο καταδικάζει την παράταση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας με τη νέα NAVTEX.

«Βήμα στη λάθος κατεύθυνση»

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε την παράταση της τουρκικής NAFTEX μέχρι τις 27 Αυγούστου.

«Λυπούμαστε για αυτήν την ανακοίνωση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ απαντώντας τη Δευτέρα σε ερώτηση της ΕΡΤ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο. «Η απόφαση να παραταθούν σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού πλοίου είναι από τη δική μας οπτική γωνία και υπό τις σημερινές συνθήκες είναι ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση. Διότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα θα συζητηθούν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες φυσικού αερίου, είπε ο εκπρόσωπος. «Οι προσπάθειες για την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών είναι και παραμένουν αναγκαίες, για αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί το ταξίδι. Από τη δική μας οπτική γωνία είναι απαραίτητος ο άμεσος διάλογος και η περεταίρω αποκλιμάκωση για μία λύση των εντάσεων, είπε ο Μπούργκερ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε επίσης «αναγκαίο η Γερμανία να μείνει στο διάλογο με τις δύο πλευρές. Η ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή στην οποία χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις. Για αυτό και η γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε και θα καταβάλει προσπάθειες, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν απευθείας μεταξύ τους για τα διαφιλονικούμενα μεταξύ τους θέματα».

Σχετικά με τη θέση της Καγκελαρίας και τον συντονισμό Γερμανίας-Γαλλίας, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου παρέπεμψε στη δήλωσή της μετά τη συνάντησή της με το Μακρόν την προηγούμενη Πέμπτη, στην οποία είχε σημειώσει ότι «υπάρχουν διαφορετικές μορφές δράσης, αλλά έχουν κοινό στόχο».

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γ. Παππάς
Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα