1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτοβελτιωση

«Κανόνας 1-3-5»- Πώς να προγραμματίσουμε την καθημερινότητά μας χωρίς άγχος και ενοχές


Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η δέσμευση σε ένα σχέδιο μπορεί είτε να τους περιορίσει είτε να τους νικήσει αν δεν είναι επιτυχημένοι. Αλλά εδώ είναι το θέμα – όταν δημιουργούμε ένα πλάνο, είναι πιο πιθανό να σημειώσουμε πρόοδο, επειδή παρέχουμε σαφήνεια στο όραμά μας και δεσμευόμαστε προσωπικά να προσπαθήσουμε. Αυτό ισχύει ακόμη και αν δεν πετύχουμε όλους τους στόχους μας, επειδή μια μικρή πρόοδος είναι πολύ καλύτερη από καθόλου πρόοδο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σημειώσουμε πρόοδο με ένα σχέδιο. Μπορεί να έχουμε μια μακρά λίστα εργασιών ή να συνεργαζόμαστε με έναν life coach για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων. Αν εργάζεστε, πιθανότατα δημιουργείτε ένα σχέδιο για τους εργασιακούς σας στόχους και τους αξιολογείτε τακτικά. Έτσι, ο προγραμματισμός δεν είναι πραγματικά μια ξένη έννοια. Το κόλπο είναι να βρείτε έναν που να λειτουργεί για εσάς.

Ένας συγκεκριμένο πρότυπο προγραμματισμού (ο κανόνας 1-3-5) φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. Η ουσία του είναι η εξής: Καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να πετύχετε έναν ατελείωτο αριθμό πραγμάτων κάθε μέρα. Αντ’ αυτού, αποδεχτείτε ότι μπορείτε λογικά να κάνετε ένα μεγάλο πράγμα, τρία μεσαία πράγματα και πέντε μικρά. Γι’ αυτό περιορίστε την καθημερινή σας λίστα με τις εργασίες σας σε αυτά τα 9 αντικείμενα.

Αυτός ο τρόπος προγραμματισμού είναι ένας ήπιος τρόπος για να μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την επιτυχία χωρίς να απογοητευόμαστε, όταν δεν πετυχαίνουμε τον ημερήσιο στόχο μας. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά σχετικά με τον κανόνα 1-3-5, που θα σας δώσουν κίνητρο να το εφαρμόσετε στην πράξη.

«Κανόνας 1-3-5»- Πώς να προγραμματίσουμε την καθημερινότητά μας χωρίς άγχος και ενοχές

1. Ένα ετήσιο πλάνο 1-3-5 που βασίζεται στον κανόνα 1-3-5

Ο κανόνας 1-3-5 έχει σχεδιαστεί με βάση την πραγματικότητα ότι συχνά δεν πετυχαίνουμε όλους τους καθημερινούς μας στόχους, αλλά πιθανότατα θα καταφέρουμε τουλάχιστον ένα πράγμα. Για να σας βοηθήσετε να πετύχετε αυτόν τον στόχο, δημιουργείτε τη λίστα με τις εργασίες σας με ένα μεγάλο task που σκοπεύετε να κάνετε. Στη συνέχεια, προσθέτετε 3 μεσαία πράγματα και 5 μικρά.

Τα επίθετα «μεγάλο, μεσαίο και μικρό» υποδηλώνουν τόσο το μέγεθος όσο και τον αντίκτυπο. Πρόκειται για 3 πράγματα που έχουν βαρύτητα και είναι σημαντικά, αλλά όχι επείγοντα ή κρίσιμα. Τα 5 που ακολουθούν θα ήταν ωραίο να τα ολοκληρώσετε, αλλά αν δεν το κάνετε, δεν πειράζει.

2. Ο κανόνας 1-3-5 αφαιρεί το άγχος από τον προγραμματισμό

Με την απλότητά του, μπορούμε να δούμε πόσο εύκολο είναι να τον δημιουργήσουμε και να τον εφαρμόσουμε. Ένα πράγμα κάθε μέρα είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να πετύχει. Αλλά τα άλλα 3 και 5 στοιχεία μας ενθαρρύνουν να πιέσουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο χωρίς άγχος.

3. Ο προγραμματισμός συσχετίζεται με θετικά συναισθήματα

Η διαδικασία της επεξεργασίας ενός σχεδίου, ακόμη και της καθημερινής μας λίστας εργασιών, μας προσφέρει μια μικρή έκρηξη συναισθημάτων. Αυτή η μικρή απελευθέρωση ντοπαμίνης που προέρχεται από το σβήσιμο ενός ολοκληρωμένου task φέρνει μια έκρηξη συναισθηματικής ικανοποίησης και ολοκλήρωσης που μπορεί να μας μεταφέρει στην επόμενη εργασία που είναι σε εξέλιξη.

4. Οι γραπτοί στόχοι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας

Είναι αποδεδειγμένο πως όταν γράφετε κάτι, είναι πιο πιθανό να δεσμευτείτε ότι θα το ακολουθήσετε. Οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφικά προγράμματα, προγράμματα γυμναστικής και οι αθλητές με ανταγωνιστικούς στόχους επιτυγχάνουν μεγαλύτερη επιτυχία όταν γράφουν στόχους και καταγράφουν σε ημερολόγιο την πρόοδό τους. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας, ιατρικής και απόδοσης, όπως οι αθλητικοί ψυχολόγοι, ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν ημερολόγια για να διερευνήσουν τι λειτουργεί και τι όχι.

Μέσω της παρακολούθησης και της επισήμανσης των νικών και των εμποδίων, αυξάνεται η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει στα ύψη, συμβαίνουν ανακαλύψεις και ακονίζονται θετικές συνήθειες. Έτσι, η τήρηση ημερολογίου για την πρόοδό σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην πορεία για την προσωπική και επαγγελματική σας επιτυχία.

Πηγή:

www.lifehack.org/913627/1-3-5-year-plan


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα