1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

“Καθαρίζετε” συνέχεια τον λαιμό σας; Ορίστε τι να δοκιμάσετε


Νιώσατε ποτέ την έντονη ανάγκη να απομακρύνετε με ελαφρύ εσκεμμένο βήχα τη βλέννα που κάθεται ενοχλητικά στο πίσω μέρος του στόματός σας; Οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε κάποια στιγμή.

Τι θα συμβεί όμως εάν αυτή η ανάγκη για το καθάρισμα του λαιμού παραμένει για εβδομάδες ή μήνες; Αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα μπορεί να είναι άβολο για το άτομο που έχει το πρόβλημα και μπορεί επίσης να ενοχλήσει φίλους και συγγενείς που ακούν τον χαρακτηριστικό ήχο… γρυλίσματος που κάνει.

Τι προκαλεί λοιπόν όλο αυτό το καθάρισμα του λαιμού; Υπάρχουν πολλές αιτίες, αλλά θα επικεντρωθούμε εδώ σε τέσσερις από τις πιο συνηθισμένες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ανάγκη για κάθαρση του λαιμού που διαρκεί περισσότερο από δύο έως τρεις εβδομάδες αξίζει μια αξιολόγηση από έναν γιατρό.

1. Μετα-ρινική ενστάλαξη

Είναι ίσως η πιο κοινή αιτία καθαρισμού του λαιμού.

Η μύτη σας παράγει ρινική βλέννα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λοιμώξεων και των αλλεργιογόνων, ή ως απόκριση σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως το κρύο. Μια μύτη που… στάζει διαρκώς είναι αρκετά ενοχλητική. Ακριβώς όπως η βλέννα μπορεί να στάζει προς το μπροστινό μέρος της μύτης, λίγη βλέννα μπορεί επίσης να στάζει από το πίσω μέρος της μύτης, προς τον λαιμό, μερικές φορές πλησιάζοντας τις φωνητικές χορδές. Εάν η βλέννα είναι πολύ παχύρρευστη για να την καταπιούμε, προσπαθούμε να την βγάλουμε με το ζόρι με ένα δυνατό… γρύλισμα ή κάτι σαν βήξιμο.

Λύσεις

Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία της μετα-ρινικής ενστάλαξης. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε χωρίς φάρμακα είναι να δοκιμάσετε τη ρινική πλύση. Εάν δεν παρατηρήσετε καμία βελτίωση, διάφοροι τύποι ρινικών σπρέι μπορεί να σας βοηθήσουν. Είναι καλύτερο να συζητήσετε αυτές τις επιλογές με έναν επαγγελματία υγείας, επειδή ορισμένα σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε τι προκαλεί την υπερβολική παραγωγή βλέννας.

2. Παλινδρόμηση

Μια άλλη κοινή αιτία καθαρισμού του λαιμού είναι η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR). Το οξύ στο στομάχι σας βοηθά στην πέψη των τροφών. Αλλά το υπερβολικό οξύ του στομάχου μερικές φορές ρέει προς τα πίσω στον οισοφάγο, που συνδέει τον λαιμό με το στομάχι. Αυτό μπορεί να ακουμπήσει τις φωνητικές χορδές, ή τον λαιμό, προκαλώντας ερεθισμό και ανάγκη για καθαρισμό του.

Δεν έχουν όλοι με παλινδρόμηση οξέος αίσθημα καύσου στον λαιμό. Ούτε όλοι έχουν καούρα (κλασικό σημάδι μιας σχετικής πάθησης που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Μερικοί απλώς αισθάνονται μια επιθυμία να καθαρίσουν τον λαιμό τους ή έχουν έναν επίμονο βήχα.

Λύσεις

Η διατροφή κατά της παλινδρόμησης και το να μην ξαπλώνετε λίγο μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις. Συχνά, οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν φάρμακα για αρκετές εβδομάδες, ή μήνες, για να μειώσουν την παραγωγή οξέος του στομάχου.

3. Φάρμακα

Μια κοινή κατηγορία φαρμάκων για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάγκη για κάθαρση του λαιμού. Αυτά ονομάζονται αναστολείς ΜΕΑ. Το αστείο είναι ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να πυροδοτήσουν την επιθυμία ακόμη και μετά από χρόνια καθημερινής χρήσης τους, χωρίς να έχουν αυτό το σύμπτωμα.

Εάν αυτή είναι η αιτία, υπάρχει μια εύκολη λύση

Η αίσθηση θα εξαφανιζόταν εντελώς μετά τη διακοπή του φαρμάκου, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να υποχωρήσει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού διακόψετε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε σε κάτι άλλο.

4. Νευρικά προβλήματα

Τα κατεστραμμένα νεύρα που ευθύνονται για την αίσθηση γύρω από την περιοχή του λαιμού είναι μια άλλη πιθανή αιτία. Αυτά τα ζητήματα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και συνήθως διαγιγνώσκονται αφότου αποκλειστούν οι περισσότερες από τις άλλες πιθανότητες. Οι άνθρωποι συχνά έχουν αυτή την ανάγκη για καθαρισμό του λαιμού για πολλά χρόνια.

Λύσεις

Ένας ωτορινολαρυγγολόγος ή ένας νευρολόγος μπορεί να διερευνήσει το πρόβλημα. Τα φάρμακα που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται την αίσθηση μπορούν να βοηθήσουν.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τον καθαρισμό του λαιμού. Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, έχουν απλώς ένα τικ καθαρίζοντας συχνά το λαιμό τους. Η παρατήρηση τυχόν ενδείξεων, που δείχνουν τη βασική αιτία, βοηθάει. Ίσως το συνεχές καθάρισμα του λαιμού συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, υποδεικνύοντας αλλεργίες, ή ίσως μετά την κατανάλωση καφέ, κάτι που υποδεικνύει παλινδρόμηση.

Μια προσεκτική ματιά και σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσουν να ρίξετε φως στο πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις του.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπιτικές λύσεις για την καούρα σε στομάχι, στήθος και λαιμό

Πονόλαιμος: 6 θεραπείες που πραγματικά λειτουργούν και δύο που πρέπει να αποφεύγετε

Φαρυγγίτιδα: Τι συμβαίνει στον λαιμό σας και πώς περνάει γρήγορα

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει το βράδυ και τι κάνουμε για να μειωθεί και να κοιμηθούμε

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα