1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Κέικ σοκολάτας πορτοκαλιού με και φανταστική σοκολατένια γκανάζ | Συνταγές


 

Ένα υπέροχο, αφράτο και μαλακό κέικ σοκολάτας πορτοκαλιού φτιαγμένο με φρέσκα πορτοκάλια, καλυμμένο με μια φανταστική γκανάζ σοκολάτας με γεύση πορτοκαλιού; Νομίζετε ότι θα μπορέσετε να σταματήσετε στο ένα κομμάτι;; Αυτό το κέικ όλοι θα το λατρέψετε γιατί το άφθονο ξύσμα και τα φρέσκα πορτοκάλια θα του δώσουν μια πραγματική γεύση φρούτων, γιατί παρασκευάζεται με εύκολα και απλά υλικά, γιατί θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό σε γεύση, αφράτο και μαλακό κέικ και γιατί γιατί η εξαιρετική, πλούσια σε υφή και γεύση γκανάζ σοκολάτας με πορτοκαλένια γεύση είναι ίσως η καλύτερη που έχετε φάει! Μια συνταγή (από εδώ) που σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • Κέικ σοκολάτας πορτοκαλιού
  • 230 γρ. (1 φλ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 200 γρ. (1 φλ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 135 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη καστανή 
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 245 γρ. (1¾ φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. (3/4 φλ.) σκόνη κακάο κοσκινισμένο
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 πορτοκαλιών το ξύσμα 
  • 120 ml (1/2 φλ.) χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο 
  • 240 ml (1 φλ.) γάλα πλήρες λιπαρών 
  • Για την γκανάζ σοκολάτας 
  • 360 ml (1½ φλ.) κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 400 γρ. καλής ποιότητας κουβερτούρα ημίγλυκη (50-70% κακάο), ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ σοκολάτας πορτοκαλιού: Βουτυρώνετε και στρώνετε τη βάση ενός ταψιού 23×33 εκ. με χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  2. Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο και τα 2 ειδών ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά σταδιακά, ένα τη φορά, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Σε αυτή τη φάση το μείγμα θα σας φανεί πηχτό. Μην ανησυχείτε απλά με μια σπάτουλα “ξύστε” το μείγμα από τις πλευρές του μπολ.
  3. Σε άλλο μπολ ρίχνετε όλα τα ξηρά υλικά, δηλ. το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα και τα ρίχνετε στο  μπολ με το μείγμα βουτύρου μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το γάλα και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  4. Αδειάζετε το έτοιμο κρεμώδες μείγμα σοκολάτας το έτοιμο ταψί και το ψήνετε για περίπου 30-35 λ ή μέχρι όταν ένα καλαμάκι από σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό. Το βγάζετε και το αφήνετε πάνω σε κρύα σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  5. Για την γκανάζ σοκολάτας: Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρολίτσα και την τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε ενώ όσο η κρέμα γάλακτος ζεσταίνετε εγχύεται η γεύση πορτοκαλιού.
  6. Όταν η κρέμα ζεσταθεί, ΧΩΡΙΣ όμως να βράσει, προσθέτετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και να ενσωματωθεί. 
  7. Αποσύρετε την γκανάζ από τη φωτιά, την μεταφέρετε αμέσως σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ και την αφήνετε στην άκρη για 20-30 λ να κρυώσει. Μετά σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και την μεταφέρετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες ανακατεύοντάς τη ανά 1 ώρα. 
  8. Μόλις η γκανάζ σας πήξει αρκετά για να μπορέσετε να την απλώσετε πάνω στο κέικ, μεταφέρετε το κρύο κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και με την βοήθεια μιας σπάτουλας το καλύπτετε, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του, με την πηχτή γκανάζ. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

Tip: Με τις ποσότητες υλικών που αναφέρονται στη συνταγή χρησιμοποιήθηκε ένα ορθογώνιο ταψί 23×33 εκ. Με τις ίδιες ποσότητες μπορείτε να φτιάξετε 2 κέικ σε ισόποσες φόρμες των 20 εκ. ή 3 ατομικά κέικ σε φόρμες των 15 εκ. 

Σημειώσεις για το τέλειο αποτέλεσμα της συνταγής

Χυμός πορτοκαλιού: Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε φρεσκοστυμένο ​​χυμό πορτοκαλιού για μέγιστη γεύση. Ωστόσο, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χυμό πορτοκάλι, αφού βεβαιωθείτε ότι είναι 100% χυμός πορτοκαλιού. 

Γκανάζ σοκολάτας: Η γκανάζ σοκολάτας θα πρέπει να μείνει για τουλάχιστον 3 ώρες για να πήξει καλά. Μην ξεχνάτε να την ανακατεύετε ανά 1 ώρα μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό πήξιμο. Μπορείτε να την κάνετε και ώρες νωρίτερα, και από την προηγούμενη ημέρα, και να την αφήσετε εκτός ψυγείου για να μαλακώσει πριν την χρησιμοποιήσετε ή να την ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων, ελέγχοντάς την ανά 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να είναι τόσο μαλακή όσο απαιτείται για να την “δουλέψετε”.

Αν η γκανάζ δεν έπηξε στο ψυγείο και είναι ρευστή: Αν βάλατε σωστά όλα τα υλικά της συνταγής τότε απλά “δώστε” της χρόνο στο ψυγείο για να πήξει. Ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ανάλογα με το πόσο ζεστή ήταν όταν την βάλατε στο ψυγείο, την θερμοκρασία του ψυγείου σας, καθώς και πόσο συχνά το ανοιγοκλείνετε. Εάν βιάζεστε μπορείτε να την βάλετε στην κατάψυξη για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Επίσης βεβαιωθείτε ότι βάλατε κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών, διαφορετικά δύσκολα θα πήξει. 

Αν η γκανάζ έπηξε πολύ στο ψυγείο και δεν απλώνεται: Μην πανικοβληθείτε. Βγάλτε την γκανάζ από το ψυγείο και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να επανέλθει στην επιθυμητή υφή. Αν πάλι βιάζεστε την βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 20-30 δευτερόλεπτα η έως ότου φτάσει στην επιθυμητή υφή.

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κέικ σοκολάτας πορτοκαλιού με και φανταστική σοκολατένια γκανάζ

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα