1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Ιδρώνουν τα χέρια σου όταν αγχώνεσαι; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση!

Το συναίσθημα είναι γνώριμο: Έχεις να κάνεις μια παρουσίαση ή να δώσεις μια συνέντευξη και οι παλμοί σου έχουν φτάσει στα ύψη ενώ τα χέρια σου έχουν ιδρώσει. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ιδρώνουν τα χέρια σου όταν αγχώνεσαι;
Είναι μια άβολη στιγμή όταν ιδρώνουν τα χέρια σου όταν αγχώνεσαι. Γιατί δεν φτάνει που κάνεις ένα σωρό σκέψεις, προσπαθείς να σκουπίσεις τα χέρια σου χωρίς να σε αντιληφθεί κανείς και όλο αυτό είναι ντροπιαστικό και αμήχανο.

Γνωστό το σενάριο; Μην αγχώνεσαι γιατί συμβαίνει στους περισσότερους. Σύμφωνα μάλιστα, με τους ειδικούς είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε μια αγχώδη κατάσταση. Αλλά τι λέει η επιστήμη για όλο αυτό;

Γιατί ιδρώνουν τα χέρια σου όταν αγχώνεσαι;
Ο αρχικός σκοπός του ιδρώτα είναι για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που εξηγεί γιατί νιώθεις μια έξαψη. Πρόκειται για την αντίδραση του σώματός σου σε τέτοιες καταστάσεις άγχους.

Ο εγκέφαλός σου πολλές φορές μάλιστα, δεν μπορεί να ξεχωρίσεις τον φόβο από το άγχος και προκαλεί την ίδια αντίδραση. Τον ιδρώτα στα χέρια. Ο ιδρώτας στα χέρια προκαλείται από το νευρικό σύστημα και είναι ένας τρόπος να δείξει ότι το σώμα βρίσκεται σε «συναγερμό»!

Ιδρώνουν τα χέρια σου όταν αγχώνεσαι

Αλλά γιατί ιδρώνουν τα χέρια συγκεκριμένα; O ιδρώτας τείνει να αναπτύσσεται σε συγκεκριμένα σημεία, και τα χέρια είναι ένα από αυτά. Όταν είσαι αγχωμένος ή φοβισμένος, ο ιδρώτας τείνει να εμφανίζεται στα χέρια καθώς εκεί σημειώνονται υψηλότερες συγκεντρώσεις ιδρωτοποιών αδένων στις παλάμες, στα πέλματα των ποδιών και σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, όπως και στις μασχάλες.

Τι ακριβώς το προκαλεί;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ιδρωμένες παλάμες είναι η ανταπόκριση του σώματος σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση άγχους ή φόβου.

Αυτός ο ιδρώτας τείνει να ελέγχεται από τον υποθάλαμο στον εγκέφαλο και αυτός μέσα από μια σειρά διαδικασιών μεταφράζει αυτά τα συναισθήματα σε αυξημένη εφίδρωση.

Ιδρώνουν τα χέρια σου όταν αγχώνεσαι

Σε ποιες καταστάσεις παρατηρείται συνήθως: Κάθε κατάσταση που σου προκαλεί νευρικότητα αλλά και ενθουσιασμό, για παράδειγμα όταν μιλάς στο πλήθος, όταν βγαίνεις πρώτη φορά ραντεβού ή όταν συμβαίνει κάτι ξαφνικά και σου προκαλεί πανικό, όπως το να χάσεις ένα σημαντικό deadline.

Το κάπνισμα, τα spicy φαγητά αλλά και η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τι μπορείς να κάνεις;
Βαθιές ανάσες. Μπορεί να σου ακούγεται αστείο αλλά φρόντισε να δώσεις προσοχή στις ανάσες σου. Πάρε βαθιές ανάσες για μερικά λεπτά και βγάλε από το μυαλό σου ό,τι σε αγχώνει.
Αποσμητικό στα χέρια. Υπάρχουν πολλοί που βάζουν λίγο αποσμητικό στα χέρια το προηγούμενο βράδυ ώστε να «μπλοκάρουν» τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Baking powder. Το baking powder βοηθά επίσης να σταματήσει τον ιδρώτα στις παλάμες μια αγχωτική ημέρα!
Ωστόσο, αν ο ιδρώτας είναι υπερβολικός, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν δερματολόγο ώστε να σου προτείνει την απαραίτητη αγωγή!

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα