1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Θηλασμός και COVID-19



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020, 16:04

Η μετάδοση ενεργού  COVID-19 , ιού δηλαδή που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη μέσω του μητρικού γάλατος και του θηλασμού δεν έχει βρεθεί στις μέχρι τώρα μελέτες. Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος αποφυγής ή διακοπής του μητρικού θηλασμού. 

Αντιθέτως ο θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση, ο οποίος συνδυάζεται με την  επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα βελτιώνει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νεογέννητου και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά νεογνικής επιβίωσης. Η άμεση επαφή μητέρας- νεογνού διευκολύνει την γρήγορη εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού και μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας. 

Τα πολυάριθμα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα και του θηλασμού υπερνικούν τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης του ιού και νόσησης. 

Οι γυναίκες που είναι επιβεβαιωμένα θετικές στον COVID-19 μπορούν να θηλάσουν εφόσον το επιθυμούν, αρκεί να:

  • Πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι ή να χρησιμοποιούν αντισηπτικό ιδίως πριν αγγίξουν το μωρό. 
  • Να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε επαφής με το μωρό.
  • Όταν βήχουν ή φτερνίζονται να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη με ένα μαντήλι το όποιο θα απορρίπτουν αμέσως μετά
  • Οι επιφάνειες που αγγίζονται από τη μητέρα θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και σχολαστικά. 

Τονίζεται επίσης ότι οι μητέρες που είναι θετικές στον κορωνοϊό κι επιθυμούν να θηλάσουν θα πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα σε κάθε επαφή με το νεογνό την οποία θα πρέπει μετά να απορρίπτουν. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει η μάσκα να επαναχρησιμοποιείται ή να αγγίζεται στο μπροστινό της μέρος. 

Οι ειδικοί λοιπόν δηλώνουν με σαφήνεια ότι τα οφέλη του θηλασμού για το νεογνό είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα σε σχέση με το δυνητικό κίνδυνο νόσησης από τον ιό με δεδομένο ότι οι νέες μητέρες τηρούν απαρέγκλιτα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Πηγή: andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020, 16:04



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα