1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Η υδραυλική πεϊκή πρόθεση με αντιβιοτική επικάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετεγχειρητικών λοιμώξεων σε ασθενείς με διαβήτη

Η πιθανότητα λοίμωξης μετά το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης αποτελεί συχνή ανησυχία τόσο των ειδικών όσο και των ασθενών. Η ανάπτυξη προθέσεων με αντιβιοτική επικάλυψη έχει σταδιακά μειώσει τα ποσοστά λοίμωξης. Σε γενικές γραμμές αυτά κυμαίνονται στο 1%-2%, με εξαίρεση τους διαβητικούς άνδρες όπου παρουσιάζονται αυξημένα στο 2%-3%.  

Συγκεκριμένα η συσκευή  Coloplast Titan  χρησιμοποιεί μια υδρόφιλη επικάλυψη την οποία οι χειρουργοί προσαρμόζουν στις ανάγκες του ασθενή χρησιμοποιώντας το κατάλληλο αντιβιοτικό. Το ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή αντιβιοτικού αποτελεί ζήτημα επιστημονικού διαλόγου.

Μια νέα μελέτη σύγκρινε διαφορετικές συνταγές αντιβιοτικών που συνδυάστηκαν με τις συσκευές της  Coloplast με σκοπό την πρόληψη της λοίμωξης, της απόρριψης και του επαναληπτικού χειρουργείου. 

Πρόκειται για μια αναδρομική ανασκόπηση στην οποία συμμετείχαν  932 άνδρες με διαβήτη που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε χειρουργείο τοποθέτησης υδραυλικής πεϊκής πρόθεσης για την αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας που δεν ανταποκρινόταν σε φαρμακευτική αγωγή. Τα χειρουργεία  έλαβαν χώρα σε μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ, του Βελγίου,  της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας. 

Στους  473 από τους συμμετέχοντες τοποθετήθηκε συσκευή της σειράς  Coloplast Titan και στους υπόλοιπους τοποθετήθηκε συσκευή AMS.  Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τα αντιβιοτικά και τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς πριν την εμφύτευση της συσκευής  ενώ παράλληλα υπολόγισαν τα ποσοστά λοίμωξης, απόρριψης και επαναληπτικού χειρουργείου. 

Στους  468 ασθενείς  με μέση ηλικία τα 60.6 έτη που έλαβαν τη συσκευή Coloplast, τα ποσοστά μετεγχειρητικής λοίμωξης ήταν 3.4%, το ποσοστό απόρριψης 4.1% και το ποσοστό επαναληπτικού χειρουργείου  6.6%. Τα αντιβιοτικά που κυρίως χρησιμοποιηθήκαν ήταν:

  • Συνδυασμός Vancomycin  και gentamicin (στο 59% των ασθενών)
  • Συνδυασμός Rifampin και gentamicin (30.6%)
  • Συνδυασμός Trimethoprim ή sulfamethoxazole και gentamicin (5.1%)
  • Συνδυασμός Rifampin και bacitracin (3.2%)
  • Συνδυασμός Polymyxin,  bacitracin και  gentamicin (2.1%)

Οι 190 από τις παραπάνω συσκευές εμβαπτίστηκαν σε αντιμυκητιασικό διάλυμα  (amphotericin B) πριν την εμφύτευση.

Ο συνδυασμός vancomycin  και gentamicin είχε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μετεγχειρητικής λοίμωξης σε σχέση με τους άλλους συνδυασμούς και μετά τον έλεγχο επίδρασης άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα σακχάρου πριν το χειρουργείο και τα επίπεδα  αιμοσφαιρίνης  A1C.

Η χρήση της ριφαμπικίνης συνδέθηκε με υψηλότερο  αριθμό λοιμώξεων με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο διάλυμα σχεδόν να αναδειχθεί σε παράγοντα κινδύνου για μετεγχειρητική λοίμωξη. Η αύξηση ωστόσο  δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Οι ειδικοί εξήγησαν  ότι η υπέρχρηση ριφαμπικίνης ενδέχεται να οδήγησε στην αντίσταση των βακτηρίων σε αυτή.  Η χρήση αντιμυκητιασικού διαλύματος δεν είχε καμία επίδραση  στα ποσοστά λοίμωξης, απόρριψης ή επαναληπτικού χειρουργείου. 

Παράλληλα ο συνδυασμός των trimethoprim ή sulfamethoxazole με  gentamicin είχε τα  υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης, απόρριψης και επαναληπτικού χειρουργείου. Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι, αλλά σε κάθε περίπτωση το δείγμα ήταν πολύ μικρό (μονό 10,5% των ασθενών) για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.  

Ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός για τη μείωση των ποσοστών λοίμωξης απόρριψης και επαναληπτικού χειρουργείου στους διαβητικούς άνδρες  ήταν αυτός της  vancomycin  με την gentamicin.  Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός λειτουργεί καλύτερα ως αντιβιοτική επικάλυψη της συσκευής παρά με τη χορήγηση του ως φαρμακευτική αγωγή,  καθώς η συγκέντρωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή στην περιοχή που χρειάζεται. 

Τέλος, οι ερευνητές επισήμαναν κάποιους περιορισμούς της μελέτης τους συμπεριλαμβανόμενου του  αναδρομικού σχεδιασμού, του μικρού αριθμού λοιμώξεων  καθώς και της έλλειψης σημαντικών πληροφοριών όπως είναι ο χρόνος παραμονής των συσκευών στα αντιβιοτικά διαλύματα καθώς και η εμπειρία των χειρουργών.   

www.andrologia.gr 

 



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα