1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Η σημασία του Ψυχοσαββάτου – Askitikon

Η Αγία μας Εκκλησία έχοντας απόλυτη πίστη στην προσωπική ύπαρξη του ανθρώπου μετά τον θάνατο, αλλά και στην άπειρη αγάπη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, μας συνδέει άρρηκτα ακόμη και μ’ αυτούς που έχουν απέλθει από αυτήν την ζωή.

Θεωρεί δε ως αναπόσπαστο και επιτακτικό καθήκον των μελών Της, την φροντίδα για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας.

Είναι υποχρέωσή μας και απόδειξη της αγάπης μας, η σκέψη μας για όσους έχουν εξέλθει του παρόντος κόσμου και βρίσκονται υπό την κρίση του Θεού. Οι ψυχές τους δεν έχουν καταταγεί ακόμη, αλλά προγεύονται κατά τα έργα τους, του Παραδείσου ή της κολάσεως, όπου όλοι θα καταταγούμε μετά την τελική Κρίση κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας.

Μέσα από την αγιοπνευματική τους εμπειρία οι Άγιοι, μας διδάσκουν ότι οι προσευχές των πιστών ωφελούν πολύ τους κεκοιμημένους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας βεβαιώνει ότι: «δεν γίνονται άσκοπα οι προσφορές για τους απελθόντες, ούτε οι ελεημοσύνες…

Ωφελείται εκείνος από σένα και εσύ από εκείνον… Να μην αμφιβάλεις ότι ο νεκρός θα κερδίσει κάποια ωφέλεια…».

Κέντρο της προσευχής και εν γένει της ζωής του Χριστιανού είναι η Θεία Λειτουργία. Ασφαλώς η μνημόνευση των κεκοιμημένων κατ’ αυτήν είναι ότι σημαντικότερο για την ανάπαυση των ψυχών τους.

Όμως η Εκκλησία έχει θεσπίσει ειδικές ακολουθίες (μνημόσυνα, τρισάγια) και ειδικές ημέρες προς τιμήν των προαπελθότων αδελφών μας. Δύο είναι τα ονομαζόμενα «Ψυχοσάββατα» (αν και κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους).

Προ της Κυριακής των Απόκρεω και προ της Κυριακής της Πεντηκοστής. Κατ’ αυτά σ’ όλες τις Εκκλησίες τελούνται μνημόσυνα για όλους τους κεκοιμημένους, γνωστούς και αγνώστους, «από Αδάμ έως των εσχάτων…».

Οι πιστοί συνηθίζουν να προσφέρουν μαζί με το πρόσφορο και κόλλυβα. Μια πολύ ευλογημένη συνήθεια που δεν είναι απλώς ένα έθιμο, αλλά έχουν σπουδαίο συμβολισμό και ωφελούν πολύ τις ψυχές.

Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει αυτήν την πρακτική και παραλληλίζει την σπορά των καρπών και του σιταριού με την ταφή και την μελλοντική ανάσταση των νεκρών.

Αδελφοί, ας μην λησμονούμε τους κεκοιμημένους μας! Αυτήν την προσφορά θα την εκλάβει ο Κύριός μας ως μεγίστη ελεημοσύνη αλλά και όσοι εκ των αναπαυσαμένων βρίσκονται κοντά στον θρόνο του Θεού θα εύχονται για εμάς.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα