1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Η σημασία της βιταμίνης D στη σεξουαλική υγεία των ανδρών



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, 14:48

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Endocrinology, η λήψη βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική υγεία του άνδρα.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συχνά συνδεθεί με κακή στυτική λειτουργία σε πολλές μελέτες. Στην παρούσα μελέτη, ομάδα Ιταλών επιστημόνων επιχείρησε να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα και να αποφασίσει εάν η χορήγηση βιταμίνης D θα μπορούσε να ωφελήσει άνδρες με σεξουαλικά προβλήματα.

Η μελέτη αποτελείται από δυο μέρη: Αρχικά η ομάδα ανάλυσε ιατρικά δεδομένα 114 ανδρών (μέση ηλικία 64 έτη) που αναζήτησαν βοήθεια στην κλινική των ερευνητών για σεξουαλικά προβλήματα από το 2003 έως τώρα.

Σε δεύτερη φάση η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα μιας υποομάδας 41 ανδρών (μέση ηλικία 65 έτη) που λάμβαναν θεραπεία με βιταμίνη D. Οι ασθενείς λάμβαναν 50.000 – 100.000 UI χοληκαλσιφερόλης εβδομαδιαία, κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες, ή σε μηνιαία βάση. Στην συνέχεια παρακολουθούνταν από ιατρούς για 9-12 μήνες.

Τα επίπεδα ορμονών και βιταμίνης D καταμετρούνταν με αιματολογικούς ελέγχους. Οι άνδρες επίσης συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο International Index of Erectile Function – 15 (IIEF-15) το οποίο αξιολογεί την στυτική λειτουργία, την ποιότητα του οργασμού, την ερωτική επιθυμία και την ικανοποίηση. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, υψηλότερα σκορ στο IIEF-15 δείχνουν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης οι ερευνητική ομάδα βρήκε ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης και υψηλότερα σκορ σε κάθε τομέα του ερωτηματολογίου IIEF-15. Επιπλέον τα υψηλότερα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης συσχετίζονταν με καλύτερη ποιότητα στύσης.

Οι διαβητικοί άνδρες και οι καπνιστές έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης από τους άνδρες που δεν κάπνιζαν και δεν έπασχαν από διαβήτη.

Στην υποομάδα των 41 ανδρών που έκαναν θεραπεία με βιταμίνη D παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης και καλύτερη στυτική λειτουργία.








 

Πριν την θεραπεία με βιταμίνη D

Μετά την θεραπεία με βιταμίνη D

Μέση ολική τεστοστερόνη

2,78 ng/mL

3,21 ng/mL

Μέση ελεύθερη τεστοστερόνη

53,5 pg/mL

63,6 pg/mL

Μέσο σκορ IIEF-15

10

11

 

Οι συγγραφείς της έρευνας συζήτησαν πιθανούς μηχανισμούς που συσχετίζουν την βιταμίνη D με την στυτική λειτουργία. Είναι πιθανό η βιταμίνη D να προστατεύει τα ενδοθηλιακά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και επίσης η έλλειψή της φαίνεται να σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα τα οποία με την σειρά τους επηρεάζουν άμεσα την στυτική λειτουργία. Φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D μετριάζουν αυτόν τον κίνδυνο και φυσικά ωφελούν την σεξουαλική υγεία.

Η μελέτη καταλήγει ότι η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στην σεξουαλική λειτουργία των ανδρών και η χορήγησή της μπορεί να την βελτιώσει. Αν τα ευρήματα επαληθευτούν από περισσότερες έρευνες, είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον η χορήγηση βιταμίνης D να συμπεριλαμβάνεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, 19:00



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα