1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει το κάπνισμα στη νέα γενιά


Σε μια απίστευτη και όμως αληθινή (και αρκετά ευχάριστη αν θέλεις) νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τρίτη, η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2008 να αγοράσει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να αγοράζουν καπνό θα συρρικνώνεται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, για παράδειγμα, οι 40χρονοι θα είναι πολύ νέοι για να αγοράσουν τσιγάρα.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Αγιέσα Βεράλ, δήλωσε πως «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο και υγιέστεροι, ενώ το σύστημα υγείας δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζει τις ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, οι οποίες υπολογίζεται πως κόστιζαν 5 δισ. δολάρια».

Είναι ίσως η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει την ετησίως αυξανόμενη ηλικία καπνίσματος, διασφαλίζοντας ότι τα καπνικά προϊόντα δεν θα πωλούνται σε όσους γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2009 ή αργότερα.

Η νέα νομοθεσία πάντως δεν απαγορεύει τα προϊόντα ατμίσματος, τα οποία έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή στις νεότερες γενιές από τα τσιγάρα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου – συμπεριλαμβανομένου του κόμματος ACT που κατέχει 10 έδρες στο κοινοβούλιο – προειδοποιούν ότι η πολιτική θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μαύρη αγορά προϊόντων καπνού και να «σκοτώσει» τα μικρά καταστήματα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα