1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα και η στυτική λειτουργία σε άνδρες με ισχαιμική καρδιομυοπάθεια



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 17:00

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία σε άνδρες με ισχαιμική καρδιομυοπάθεια. Η επιτυχία της ωστόσο εξαρτάται από τη δόση των βλαστοκυττάρων καθώς και από τον τύπο τους.

Για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες. Δεν είναι όμως όλες κατάλληλες για όλους τους ασθενείς. Για παράδειγμα, οι άνδρες που λαμβάνουν αγωγή με νιτρώδη για τη στεφανιαία νόσο δεν μπορούν να πάρουν αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 καθώς ενδέχεται να εμφανιστούν επικίνδυνες επιπλοκές. 

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βλαστοκύτταρα στην αντιμετώπιση της ΣΔ. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση δε βελτιώνει απλά τα συμπτώματα αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να αναστρέψει τη δυσλειτουργία. 

Στη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 36 άνδρες  με μέση ηλικία τα 66.5 χρόνια  οι οποίοι έλαβαν ενδοκαρδιακές εγχύσεις βλαστοκυττάρων. Τα δεδομένα συλλέχτηκαν από τρεις προηγούμενες μελέτες. Η πρώτη σύγκρινε τον αλλογενή μυελό των οστών που προήρθε από μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα σε σχέση με τον αυτόλογο μυελό των οστών ίδιας προέλευσης σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιομυοπάθεια. Η έγχυση των βλαστοκυττάρων έγινε ενδοκαρδιακά. Η δεύτερη εξέτασε την αποτελεσματικότητα της ενδοκαρδιακής έγχυσης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων και μονοπυρηνικών κυττάρων μυελού των οστών σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιομυοπάθεια και η τρίτη σύγκρινε διαφορετικές δόσεις έγχυσης αλλογενών μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιομυοπάθεια. 

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ΣΔ με βαθμολογία μικρότερη του 25 στον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας. Οι 28 υποβλήθηκαν σε εγχύσεις βλαστοκυττάρων, είτε αλλογενών είτε αυτόλογων, και οι 8 έλαβαν placebo. Από τους 28 οι 9 έλαβαν 20 εκατομμύρια κύτταρα, οι 8 έλαβαν 100 εκατομμύρια και οι 11 έλαβαν 200 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μέσα σε ένα χρόνο οι βαθμολογίες της ομάδας που έλαβε τα βλαστοκύτταρα στο Διεθνή Δείκτη Στυτικής λειτουργίας αυξήθηκαν από 5-7 μονάδες. 

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν παρόμοια στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στους άνδρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση και σε αυτούς που έλαβαν αυτόλογα βλαστοκύτταρα. Η μέση αλλαγή στη βαθμολογία του δείκτη ήταν από 14 στους 20 βαθμούς μέσα στο διάστημα των 12 μηνών. Ανέλυσαν επίσης την ενδοθηλιακή λειτουργία και βρήκαν σημαντικές βελτιώσεις, οι όποιες όμως δε σχετίζονταν με τη βαθμολογία στον δείκτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι οι ασθενείς είχαν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα και είναι πιθανό η θεραπεία με βλαστοκύτταρα να μην μπορεί να αναστρέψει τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Επίσης είναι πιθανό τα κύτταρα να μην ήταν αρκετά ώστε να φτάσουν στον στυτικό ιστό για αυτό και οι υψηλότερες δόσεις είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα η θεραπεία με βλαστοκύτταρα να μη βελτιώνει την αγγειογενή ΣΔ.

Οι ερευνητές συστήνουν η μελλοντική έρευνα να εξετάσει τη θεραπεία με υψηλές δόσεις αυτόλογων βλαστοκυττάρων. 

Πηγή: andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 17:56



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα