1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Η θαυματουργική λύση επιδημίας του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα


protokyriako corfu

Αναρίθμητα τα θαύματα των αγίων στην ζωή μας. Άλλωτε μικρά κι άλλωστε μεγαλα. Άλλωτε γίνονται αντιληπτά κι άλλωτε όχι και τόσο διότι τα θεωρούμε δεδομένα.

Κάποια από αυτά έχουν μείνει στην ιστορία ενώ είναι ευρέως γνωστά.

Ο άγιος Σπυρίδων ο επίσκοπος της Τρεμετουσιάς της Κύπρου αν και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κέρκυρα όσο ζούσε έμελε δέκα αιώνες μετά την κοίμηση του να μεταφερθεί εκεί το σεπτό ολόσωμο και άφθαρτο σκήνωμα του μέσα σε ένα κάρο με άχυρα μαζί με αυτό της Αγίας Θεοδώρας ώστε να τα περισσώσουν από τους Οθωμανούς που καταλάμβαναν μέρα παρά μέρα ολάκαιρη την βυζαντινή αυτοκρατορία.

Έμελε να γίνει ο άγιος των Κερκυραίων, αγάπησε τους Κερκυραίους όπως αγάπησε και το ποίμνιο που του είχε εμπιστευθεί ο Θεός στην επίγεια παρουσία του στην Κύπρο.

Ο άγιος Σπυρίδων είναι από του πιο λαοφιλείς αγίους και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σου αφηγηθούν κομμάτι του βίου του που του εντυπωσίασαν αλλά και πολλά θαύματα που τα έζησαν και οι ίδιοι.

Ο ταπεινός Άγιος Σπυρίδων, ο απλοϊκός βοσκός είχε πάντοτε το βλέμμα και τον νου στραμμένο στον ουρανό.

Σε κάθε σπίτι στην Κέρκυρα θα ακούσεις και το όνομα του το οποίο κάποιος της οικογένειας θα το φέρει.

Μα κι από τα στόματα των Κερκυραίων θα ακούσεις να τον επικαλούνται καθημερινά μα και όλες οι οικογένειες του νησιού έχουν να αφηγηθούν κι από ένα προσωπικό θαύμα.

Προστάτης του νησιού για πάνω από 500 χρόνια και στον προσκυνηματικό ναό του δεν υπήρξε καμιά μέρα που να μην γίνει Θεία Λειτουργία.

Στο νησί γίνονται 4 λιτανείες τον χρόνο προς τιμήν του αλλά και προς αγιασμό της πόλης και των κατοίκων της. Δεκάδες εκατοντάδες για να μην αναφέρουμε χιλιάδες συμμετέχουν στις λιτανείες του.

Την Κυριακή των Βαΐων μετά την πανυγηρικη αρχιερατική θεία λειτουργία ξεκινά από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα η μεγαλύτερη σε διάρκεια λιτανεία του χρόνου.

Ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων και ο κόσμος στρώνει βάγια και δάφνες στο πέρασμα του.

Η λιτανεία αυτή περιτριγυρίζει σχεδόν όλη την περίμετρο της μεταβυζαντινής πόλης της Κέρκυρας, δηλαδή περνάει σχεδόν από όλη την ενετική περίμετρο της πόλης.

Είναι η μοναδική λιτανεία που συμμετέχουν με εμβατήρια όλες οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας, η λιτανεία σταματάει σε πολλά μέρη όπου τελούνται δεήσεις και συνεχίζει.

Μετά την λήξη της οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους όπου οι ήχοι των εμβατηρίων τους αναγγέλουν το χαρμόσυνο γεγονός της θαυματουργικής επεμβάσεως και διασώσεως του νησιού για μια ακόμη φορά αλλά και το εορτινό γεγονός της εισόδου του Χριστού στην πόλη των Ιεροσολύμων πάνω στο ευλογημένο γαϊδουράκι εν μέσω αναλαλαγμών χαράς από τους ισραηλίτες.

Η λιτανεία αυτή γίνεται μόλις λίγες μέρες πριν από την λιτανεία του Μ. Σαββάτου.

Αφορμή αυτής της λιτανείας όμως είναι ένα ακόμη θαύμα της θαυματουργικής επεμβάσεως αλλά και της ιδιαίτερης αγάπης του αγίου προς το νησί της Κέρκυρας.

Ήταν τέλη του 1629 όταν μία επιδημία πανώλης έπληττε την Ιταλία και μέσα από ένα πλοίο όπου κάποιοι είχαν μολυνθεί ήρθε η πανώλη και στο νησί της Κέρκυρας.

Όσο οι βδομάδες περνούσαν τόσο εξαπλωνόταν στο νησί και τα κρούσματα με αποτέλεσμα οι ενετικές αρχές του νησιού να λάβουν αυστηρά μέτρα για την μη μετάδοση του ιού αυτού.

Οι θάνατοι αυξάνονταν συνεχώς. Κι οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να επισκεφθούν όλους τους άρρωστους.

Μάταια προσπαθούσα για το καλύτερο, η πανώλη ήταν ιδιαίτερα επιθετική.

Μα οι Κερκυραίοι μαζικά στρέφονται και πάλι προς τον Άγιο τους και τον ικετεύουν να μεσσιτεύσει δια αυτός και τις οικογένειές τους.

Πράγματι ο Άγιος επενέβη και πάλι. Λίγες μέρες πριν το Πάσχα του 1630 οι Ενετοί φρουροί αναφέρουν πως ένα άκτιστο, υπερκόσμιο φως τα βράδια στεκόταν πάνω από τον ναό του Αγίου ενώ πολλοί κάτοικοι της Κέρκυρας τον βλέπουν στον ύπνο τους να τους ευλογεί και να σώζει και να τους θεραπεύει από την ασθένεια.

Μέρα με την μέρα τα κρούσματα μειώνονταν μέχρις ότου ξημέρωσε Κυριακή των Βαϊων όπου κανένα κρούσμα δεν σημειώθηκε πάλι στο νησί.

Ο άγιος εισάκουσε όσους ζήτησαν τις μεσιτείες του και δεν έμεινε άπραγος.

Το μυστικό όμως ήταν πως η πίστη τους στον Άγιο και κατ’ επέκταση στον ίδιο τον Θεό δια μεσσιτειών του αγίου τους έσωσε. Κι έτσι για να του αποδώσουν τιμές κι ευχαριστίες καθιέρωσαν την ημέρα αυτή να πραγματοποιούν λιτανεία…

Να μην φοβούμεθα τίποτα στον κόσμο ετούτο όσο κι αν σειρήνες προσπαθούν να μας φοβήσουν.

Να έχουμε πίστη κι όταν έχουμε πίστη στον Θεό τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

Να επικαλούμεθα τους αγίους που έχουν παρρησία μπροστά στον Θεό και να ζητάμε τις μεσσιτείες τους και πιστέψτε με θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για εμάς.

Να επιμένουμε με πίστη. Η πίστη φανερώνει βεβαιότητα.

Αν δεν πίστευαν οι Κερκυραίοι ότι ο άγιος Σπυρίδων θα τους προστατεύει και θα τους σώζει στις δυσκολίες τους δεν θα επιτελούνταν πολλά από τα θαύματα που μας μεταφέρουν.

Πίστη, εμπιστοσύνη στον Θεό να έχουμε κι όλα θα γίνουν.

Είναι βέβαια και μερικοί κακεντρεχείς που θα πουν μα κάποια στιγμή η πανώλη τελείωσε, πέρασε, θεραπεύτηκε και στις άλλες περιοχές, μήπως δεν ήταν θαύμα απλά έκανε τον κύκλο της;

Παράδοξο δεν είναι όταν ξεκινούν μαζικά οι Κερκυραίοι και τον επικαλούνται και κατακλύζουν τις εκκλησίες τους τότε να αρχίζει να λύνεται η επιδημία της πανώλης;

Σίγουρα σταμάτησε και σε άλλες περιοχές αλλά όταν έκανε τον κύκλο της και φυσικά με ολέθρια αποτελέσματα κι αυτό όχι δεν αποτέλεσε τιμωρία του Θεού αλλά ο Θεός έκανε αισθητή την παρουσία του εκεί που τον επικαλέσθηκαν και πίστεψαν σε Αυτόν.

Ακούστε τις καμπάνες να ηχούν, ο Χριστός εισέρχεται πανυγηρικά στα Ιεροσόλυμα σήμερα, μην ξεχνάτε όμως πως πολλοί από όσους τον υποδέχθηκαν είναι μερικοί από αυτούς που τον σταύρωσαν λίγες ημέρες μετά.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι μέσα σε αυτούς υπήρξαν και αυτοί που πίστευαν σε Αυτόν και στάθηκαν εκεί μέχρι το τέλος, ή μάλλον ήταν εκεί στην απαρχή της ουράνιας βασιλείας Του και συγκαταλέχθηκαν ανάμεσα στους εκλεκτούς Του.

Ο Πανάγαθος Θεός δια μέσω των πρεσβειών του Αγίου Σπυρίδωνος και της Παναγίας να σκεπάζει εμάς και τις οικογένειές μας.

Εύχεσθαι…

Αμήν.

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα