1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Η εύρεση συντρόφου μέσω διαδικτύου αυξάνει την πιθανότητα μη ασφαλούς σεξ



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 22:34

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, τα άτομα που γνωρίζουν τους σεξουαλικούς συντρόφους τους διαδικτυακά είναι πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Τα τελευταία χρόνια το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τις γνωριμίες ατόμων και τη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αναδείξει τη σύνδεση μεταξύ της διαδικτυακής γνωριμίας και της επικίνδυνης σεξουαλικής δραστηριότητας, μια ομάδα ερευνητών εντόπισε την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης της σχέσης αυτής ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα  9575 σουηδών ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα για  τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 16-84 και το 60% ήταν γυναίκες. Από το σύνολο των γυναικών το 1% και 5%  δηλώσαν αντίστοιχα ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες. Τα ανάλογα ποσοστά στους άνδρες ήταν αντίστοιχα 2% και 3%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν ετεροφυλόφιλοι. Όλοι συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία και συμπεριφορά. 

Συνολικά το 7% των γυναικών και το 11% των ανδρών ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για να γνωρίσουν σεξουαλικούς συντρόφους. Η πρακτική ήταν πιο συχνή στους νεότερους και ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 16-29 και λιγότερο δημοφιλής στην  ομάδα 45-64. Σχεδόν το 14% των ανδρών ηλικίας 30-44 είχε γνωρίσει σύντροφο διαδικτυακά. 

Το υψηλότερο ποσοστό διαδικτυακής εύρεσης σεξουαλικού συντρόφου εντοπίστηκε στους ομοφυλόφιλους άνδρες ηλικίας 30-44. Πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των ανδρών αυτής της ομάδας χρησιμοποιούσαν αυτή την πρακτική. Παράλληλα οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ήταν 4 φόρες πιο πιθανό να αναζητήσουν σύντροφο διαδικτυακά σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες. 

Η διαδικτυακή εύρεση σεξουαλικών συντρόφων σχετιζόταν επίσης με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό, της σεξουαλικής επαφής επί πληρωμή και της συχνής εναλλαγής  συντρόφων. 

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα σε καμπάνιες για τη δημόσια υγεία και ειδικά για τους άνδρες 30-44 οι όποιοι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι λιγότερο πιθανό να απευθυνθούν σε επαγγελματίες σεξουαλικής υγείας και να κάνουν προληπτικούς ελέγχους. Προτείνουν μάλιστα ότι οι καμπάνιες για τα άτομα με μη ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία εάν διεξαχθούν διαδικτυακά. 

Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν και κάποιους περιορισμούς της μελέτης όπως ότι δεν ήταν γνωστός ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ικανά να τεκμηριώσουν μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη διαδικτυακή εύρεση συντρόφου και την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά. 

www.andrologia.gr 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 22:34



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα