1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Η επίδραση του social distancing στη σεξουαλική δραστηριότητα



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, 15:40

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, πάνω από τους μισούς βρετανούς ενήλικες κάνουν σεξ λιγότερο από μια φόρα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των επιβεβλημένων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.  Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα επισημαίνουν ότι η σημαντική μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη γενική υγεία των ατόμων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε μέσα Μαΐου στο Journal of Sexual Medicine.

Πάνω από  4.6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν διαγνωστεί με   COVID-19 μέχρι τη 17η Μαΐου σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ο ιός είχε εξαπλωθεί συνολικά σε 216 περιοχές ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των θανάτων είχε φτάσει στις 312.000. 

Οι αρμόδιες αρχές σε πολλές χώρες επέβαλλαν τo λεγόμενο social distancing για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες στις 23 Μαρτίου: Όλοι θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας βοηθώντας να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Μπορεί κανείς να βγει από το σπίτι μόνο για τους παρακάτω λογούς:

  1. Για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως φαγητό ή φάρμακα, μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. 
  2. Για  άσκηση. Επιτρέπεται ένας τύπος άσκησης την ημέρα όπως τρέξιμο, περπάτημα ή ποδήλατο  κατά μόνας ή μαζί με άτομο που ζει στο ίδιο σπίτι. 
  3. Για οποιαδήποτε ιατρική ανάγκη συμπεριλαμβανόμενης της δωρεάς αίματος,  για  αποφυγή κινδύνου τραυματισμού ή βλάβης, καθώς και για παροχή βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη. 
  4. Για μεταφορά που σχετίζεται με την εργασία μόνο όμως εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. 

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις της αυτοαπομόνωσης και του social distancing στην υγεία. Αυτού του είδους τα μέτρα ενδέχεται να αυξήσουν το άγχος, τον θυμό, το στρες, την επιθετικότητα και να οδηγήσουν σε συμπεριφορές απόσυρσης. 

Παράλληλα, η υγεία μπορει να επηρεάζεται και από τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας η οποία εχει πολλά οφέλη στην υγεία. Αντιθέτως η σεξουαλική αποχή εχει σχετιστεί με διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, της ψυχικής ασθένειας και των προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη και το έντερο. 

Σε ποιο βαθμό όμως επηρέασε το social distancing τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας; 

Στα μέσα Μαρτίου οι ερευνητές ξεκίνησαν την έρευνα τους στην οποία συμμετείχαν 868 ενήλικες που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τηρούσαν το social distancing. Σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 22% του συνόλου των συμμετεχόντων είχαν ηλικίες από 25 έως 34. 

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσες φορές την εβδομάδα ήταν σεξουαλικά δραστήριοι μέσα σε αυτό το διάστημα του social distancing. Ως σεξουαλική δραστηριότητα διευκρινίστηκε ότι δεν εννοούσαν μόνο την συνουσία, αλλά και τον αυνανισμό, και οποιαδήποτε έκφανση  σωματικής οικειότητας με τον /την σύντροφο τους. Σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων απάντησε ότι ήταν σεξουαλικά δραστήριοι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν πιο συχνή στους άνδρες και στους νεότερους συμμετέχοντες  καθώς και σε όσους ήταν έγγαμοι ή συζούσαν με τον/τη σύντροφο τους.  Επίσης οι εργαζόμενοι, αυτοί που είχαν υψηλότερο εισόδημα και όσοι κατανάλωναν αλκοόλ ήταν πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά δραστήριοι.

Οι έρευνες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους μπορούν βοηθήσουν τους κλινικούς ως προς το πώς θα συμβουλέψουν τους ασθενείς τους. Είναι σημαντικό να γίνουν παρεμβάσεις για την προαγωγή της σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της αυτοαπομόνωσης στην υγεία. Η αξιοποίηση των παραπάνω ευρημάτων μπορεί επίσης να συμβάλει στο σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων που θα στοχεύουν  στις ομάδες ατόμων με τα χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας. 

Πηγή: andrologia.gr 


 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, 15:43



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα