1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Η ακουστική ψευδαίσθηση που έχει μουρλάνει το Internet – Ακούτε κι εσείς τον ήχο να αυξάνεται;




  • Μιχάλης Θερμόπουλος


Μια ακουστική “ψευδαίσθηση” έγινε viral στο Internet αφού οι πάντες ακούν το ίδιο πράγμα, το οποίο, σύμφωνα με τον άνθρωπο που ανέβασε το σχετικό βίντεο, ουσιαστικά δεν ακούγεται ποτέ!











Το βίντεο ανέβηκε αρχικά στην γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok από έναν χρήστη που ονομάζεται Michael McBride, ο οποίος έχει 359.000 “ακόλουθους” στον λογαριασμό του με το όνομα @idea.soup.

Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο γράφει ο ίδιος: “Πρόκειται για μια ακουστική ψευδαίσθηση. Ο ήχος στην πραγματικότητα δεν αυξάνεται, αλλά ο εγκέφαλός σας πιστεύει ότι αυξάνεται”.

Δείτε και… ακούστε κι εσείς το βίντεο:

@idea.soupit’s called the Shepard Illusion ##science ##interestingfacts ##illusion ##loop ##coolscience ##fyp

♬ dum dum dum dum – adammcggg

Ο McBride εξηγεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται Shepard Illusion. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος νομίζει ότι ο ήχος αυξάνεται συνεχώς, αλλά αυτό δεν ισχύει, καθώς ο ο ήχος παραμένει ίδιος. Καθώς το βίντεο καταλήγει κάπως στο ίδιο σημείο με το οποίο ξεκίνησε -όπως θα παρατηρήσετε εάν το παίξετε σε επανάληψη μερικές φορές- θα το αντιληφθείτε κι εσείς αυτό.

Ο McBride είπε: “Από τεχνικής άποψης, η ακουστική ψευδαίσθηση Shepard Illusion είναι η υπέρθεση (superposition) των ημιτονοειδών κυμάτων (sine waves) που διαχωρίζονται από οκτάβες. Καθώς η υψηλότερη νότα σβήνει, το αυτί συντονίζεται πάλι σε χαμηλότερη νότα”.

Σύμφωνα με το Illusions Index: “Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η ίδια ακολουθία οκτώ πολύπλοκων τόνων παίζεται ξανά και ξανά. Η επανάληψη της ίδιας οκτάβας που παίζεται δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας συνεχούς ανάβασης ή κατάβασης. Η ψευδαίσθηση δημιουργείται επειδή κάθε τόνος αποτελείται από πολλές συχνότητες που είναι προσεκτικά σχεδιασμένες για να μπερδεύουν τον εγκέφαλο. Έτσι, ένα στοιχείο αυτής της ψευδαίσθησης είναι ότι κάθε τόνος είναι διφορούμενος και μπορεί να ακουστεί ως υψηλότερος ή χαμηλότερος ήχος ανάλογα με το περιβάλλον (που αποτελείται από τους ήχους που παίζονταν πριν από αυτό)”.

Πηγή: https://www.ladbible.com












ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ













Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα