1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ζώντας  με άνοια την εποχή του κορωνοϊού 



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, 21:54

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι  τουλάχιστον τα μισά από τα ηλικιωμένα άτομα που διαβιούν σε δομές για την τρίτη ηλικία έχουν νόσο του  Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας. Η άνοια δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την τήρηση μέτρων και τον περιορισμό της μετάδοσης του νέου ιού.  

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι τα άτομα που έχουν διαταραγμένες γνωστικές λειτουργίες είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύονται στην κατανόηση των κινδύνων καθώς και να ξεχνούν τελείως τη λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι φροντιστές τους αποφεύγουν την εξέταση και την αναζήτηση ιατρικής βοηθείας ακόμα κι αν έχουν ήπια συμπτώματα γιατί δεν μπορούν  να αφήσουν τα ηλικιωμένα άτομα μόνα τους.  

Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα είναι η αποθάρρυνση των ατόμων που έχουν πρώιμα συμπτώματα άνοιας να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εξαιτίας της προτεραιότητας που δίνεται στην αντιμετώπιση του Covid 19. Αν και κατά το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν λογικό οι κλινικές μνήμης να κλείσουν και να μη τίθενται νέες διαγνώσεις- καθώς κρίθηκε πιο επικίνδυνο να αυξήσει κανείς την πιθανότητα έκθεσης στον ιό από το να μη διαγνωστεί με άνοια- τώρα οι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο. Όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίζουν άνοια και δε θα λαμβάνουν την φροντίδα που χρειάζονται. 

Άλλωστε η πανδημία σίγουρα εξέθεσε τα προβλήματα των ιατρικών συστημάτων και της φροντίδας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πόροι που δίνονται στην υγεία είναι πολύ λίγοι και η λογική της προτεραιοποίησης εχει πολλές απώλειες και κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Πολύ συχνά οι ζωές αυτές είναι ζωές ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Στον σύγχρονο αναπτυγμένο κόσμο που ζει μέσα στην αφθονία των αγαθών ίσως θα έπρεπε βασικό μέλημα να είναι οι επαρκείς πόροι για την υγεία, έτσι ώστε  όλοι να έχουν ανά πασά στιγμή τη φροντίδα που χρειάζονται. Τα συστήματα υγείας είναι απαραίτητο να ενισχυθούν  και να μπορών να ικανοποιήσου τις ανήκες των ηλικιωμένων ατόμων χωρίς εκπτώσεις, με κατανόηση, υποστήριξη και σεβασμό.

Πηγή: andrologia.gr 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, 21:54



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα