1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ζητάμε παρέμβαση των αρχών για την απομάκρυνση των Ρώσων Υπερεθνικιστών


«Κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε το πρόβλημα που υπάρχει στο Άγιον Όρος επί σειρά δεκαετιών, που ταλαιπωρεί το Άγιον Όρος και με την ανοχή της ιεράς κοινότητος για πολλά χρόνια δεν υπήρξε κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστεί» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος, σχετικά με την καταγγελία στην οποία προέβησαν που κάνει λόγο για είσοδο Ρώσων Υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Από το 2002 και μετά, συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, ύστερα από κινήσεις της ιεράς κοινότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε συμφωνία με την ελληνική πολιτεία πήραν αποφάσεις γιατί «είχαν οξυνθεί τα ζητήματα στο Άγιον Όρος σε σχέση με την κατάληψη της ΙΜ Εσφιγμένου από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι καν Αγιορίτες. Ανήκουν στις τάξεις των παλαιοημερολογιτών, αυτοί που ονομάζονται ως «εκκλησία των ΓΟΧ» οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την κανονική εκκλησία και σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους δεν έχουν δικαίωμα να εγκαταβιούν άνθρωποι εκτός εκκλησίας, εκτός της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Με την ανοχή του ελληνικού κράτους συνεχίζεται αυτή η κατάσταση σύμφωνα με τον Ηγούμενο. «Το Άγιον Όρος πήρε τις αποφάσεις του, ορίστηκε νέα αδελφότητα, η οποία είναι η νόμιμη αδελφότητα, αναγνωρισμένη από το Άγιον Όρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από όλες τις Εκκλησίες, ακόμα και από το ελληνικό κράτος, παρ’ όλα αυτά το ελληνικό κράτος δεν τηρεί τις συμφωνίες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν παρανόμως μέσα και όσο δεν τους ενοχλεί η ελληνική πολιτεία τόσο αυτοί έχουν εκτροχιαστεί. Έπεσε στην αντίληψή μας ένα βίντεο που ανέβασαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο, το οποίο δείχνει μια ομάδα που κρατούν την εθνικιστική σημαία που έχουν οι Ρώσοι, που την βλέπουμε και στην Μόσχα να την κρατούν άνθρωποι που ξυλοκοπούν άλλους με διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους. Με αυτή την σημαία μπήκαν μέσα στην κατάληψη, στο κεντρικό κτήριο της Μονής μας με την σύμφωνη γνώμη των καταληψιών. Φαίνεται στο βίντεο όλη η διαδικασία, ότι ζήτησαν να μπουν μέσα και πήραν εντολή προφανώς από τον αρχηγό της κατάληψης να εισέλθουν. Και μπήκαν στο κεντρικό κτήριο, έχουν βάλει την ίδια σημαία στο αρχονταρίκι της Μονής» ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.

Μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχουν σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από σειρά ετών και δείχνουν ότι «έχουν σχέσεις αυτοί οι άνθρωποι και οικονομικές δοσοληψίες και με την Ρωσία γενικώς». Στο επίμαχο βίντεο, είναι κάποιοι πολίτες, είπε ο Ηγούμενος και έχουν επικεφαλής τους κάποιον ιερέα, συγκεκριμένα, σε αυτή την ομάδα πρέπει να είναι 5-6 άτομα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στο παρελθόν είχε μπει κανάλι ρωσικό μέσα στην κατάληψη και είχε κάνει ντοκυμαντέρ «πράγματα τα οποία απαγορεύονται». «Γι΄ αυτό και στην καταγγελία σημειώνουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο ότι το ελληνικό κράτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως μπαίνουν σε όλα τα μοναστήρια να κάνουν έλεγχο για τα κειμήλια, εκεί δεν μπορεί να μπει κανείς, υπάρχει ένα άβατο. Δεν γνωρίζουμε πώς μπαίνουν και πώς βγαίνουν, γι’ αυτό το καταγγέλλουμε για να φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων και να κοιτάξει το πρόβλημα που υπάρχει στο Μοναστήρι και στο Άγιον Όρος, να το κοιτάξει λίγο πιο σοβαρά, να μην εθελοτυφλεί ή να γυρνάει την πλάτη. Αυτοί είναι υπέρμαχοι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπάρχουν και φιλορώσοι και εντός της Ελλάδος που υπεραμύνονται της εισβολής. Σίγουρα είναι συγκοινωνούντα δοχεία και σίγουρα υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει οι απολύτως αρμόδιοι να το κοιτάξουν σοβαρά. Έχουμε καλέσει επανειλημμένως τις αρχές και τους καλούμε και τώρα ευθέως να μπουν και να δουν. Υπάρχουν αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και για την κατάληψη της Μονής. Από την στιγμή που ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος και η μία από τις εξουσίες όπως λέει και το Σύνταγμα είναι η Δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη και έχει πάρει αποφάσεις, αυτές τελικά ποιος τις εκτελεί; Στο Άγιον Όρος απαγορεύεται να σηκώνεται άλλη σημαία πέρα της ελληνικής και της βυζαντινής. Την στιγμή που μπήκαν αυτοί οι άνθρωποι στο Μοναστήρι σήκωσαν αυτήν την υπερεθνικιστική σημαία, που δεν είναι μια σημαία ενός κράτους, αλλά σημαία συγκεκριμένη σημαία που οδηγεί σε άλλες σκέψεις» κατήγγειλε τέλος ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα