1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Εσείς με πόσες θερμίδες πίνετε τον καφέ σας;


Αν προσέχετε το βάρος σας, μην υποτιμάτε τις θερμίδες από το γάλα, την κρέμα και τα γλυκαντικά που βάζετε στον καφέ σας, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να κάνουν τη διαφορά και μάλιστα γρήγορα.
Κατά μέσο όρο, όσοι καταναλώνουν καφέ χρησιμοποιώντας θερμιδικές προσθήκες όπως γάλα, κρέμα γάλακτος, σιρόπια, ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες, καταναλώνουν 69 έξτρα θερμίδες την ημέρα κυρίως από ζάχαρη, ενώ όσοι καταναλώνουν τσάι αυξάνουν τις θερμίδες τους κατά 43 την ημέρα, σε σχέση με αυτούς που προτιμούν σκέτο καφέ και τσάι.

Όπως αναφέρει και πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Public Health, οι θερμίδες αυτές προστίθενται εύκολα και χωρίς να τις καταλαβαίνετε στο καθημερινό σας θερμιδικό πλάνο με αποτέλεσμα σε βάθος ενός έτους να κουβαλάτε 25.185 έξτρα θερμίδες μόνο από τις προσθήκες στον καφέ και 15.695 θερμίδες από την προσθήκη στο τσάι. Αυτές οι θερμίδες μεταφράζονται θεωρητικά σε αύξηση βάρους 2-3,5 κιλά.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας δεδομένα από περίπου 20 χιλιάδες Αμερικανούς στο πλαίσιο της National Health and Nutrition Examination Survey, η οποία περιλάμβανε μόνο τις προσθήκες των καταναλωτών κι όχι αυτές που μπορεί να υπάρχουν ήδη στο μείγμα, όπως σε αυτά που πωλούνται σε διάφορες αλυσίδες καφέ.

Περίπου οι μισοί Αμερικάνοι καταναλώνουν καφέ καθημερινά, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού πίνει τσάι, ενώ και οι Έλληνες δεν πάνε πίσω, παρουσιάζοντας κατανάλωση της τάξης των 4,5 κιλών ανά άτομο το χρόνο. Αν σκεφτούμε ότι σε αυτή την ποσότητα, οι περισσότεροι προσθέτουν κάτι από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλοί αυτοί που «φορτώνονται» αυτές τις έξτρα θερμίδες. Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές τσαγιού και όσοι πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για προσθήκες και έξτρα θερμίδες.

Εκτός, όμως, της αύξησης θερμίδων και βάρους, η ζάχαρη συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών χρόνιων παθήσεων, από διαβήτη μέχρι καρδιακές παθήσεις και για να μειώσετε την πιθανότητα πρέπει να μην ξεπερνάτε το 10% των συνολικών θερμίδων σας σε ζάχαρη.

Για να μειώσετε την κατανάλωσή της:
-Μειώστε την ποσότητα γλυκαντικών που χρησιμοποιείτε ή χρησιμοποιήστε γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, αλλά με μέτρο. Οι πιο σκληροπυρηνικοί δοκιμάστε να μην καταναλώνετε καθόλου γλυκαντικά και θα διαπιστώσετε πως έτσι, το άρωμα και η γεύση του καφέ δεν είναι αυτό που νομίζατε τόσα χρόνια.

-Πείτε «όχι» στην κρέμα αντί για γάλα και προτιμήστε το γάλα με λίγα ή καθόλου λιπαρά αντί για το πλήρες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και στις φυτικές κρέμες, οι οποίες μπορεί να φτάνουν τις 30 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.

-Αν χρησιμοποιείτε γάλα σόγιας, αμυγδαλόγαλα ή άλλα φυτικά γάλατα, προσέξτε καθώς πολλά από αυτά μπορεί να έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε αυτά που αναγράφουν χωρίς ζάχαρη, για να μειώνετε και την κατανάλωσή της και τις θερμίδες.

-Αποφύγετε το αφρόγαλα και τα σιρόπια με γεύσεις.

-Παραγγείλετε μικρότερα φλιτζάνια στα café.

-Το γάλα που προστίθεται στον καφέ και το τσάι, παρέχει ασβέστιο αν και σε πολύ μικρή ποσότητα, περίπου 22mg την ημέρα, κατά μέσο όρο.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα