1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Επιδεινώθηκαν οι ελευθερίες των πολίτων στην Ελλάδα σύμφωνα με νέα έκθεση


Σε άσχημη θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες των πολιτών, θέση η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε στην τελευταία έκθεση του Civicus Monitor για το 2022.

Το Civicus Monitor αξιολογεί σε 197 χώρες τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και τις κατατάσσει σε τέσσερις κατηγορίες (από την χειρότερη στην καλύτερη): κλειστές, καταπιεσμένες, παρεμποδισμένες, περιορισμένες ή ανοιχτές.

Για το 2022, οι ελευθερίες στην Ελλάδα κρίθηκαν «παρεμποδισμένες» από «περιορισμένες» που ήταν πριν. Οι λόγοι για αυτό; Καταρχάς η συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, και δεύτερον οι παρακολουθήσεις του Predator.

Αναλυτικότερα, η έκθεση κάνει λόγο για «επανειλημμένη στοχοποίηση της κοινωνίας των πολιτών που συνεργάζεται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο», αλλά και «δυσανάλογες απαντήσεις σε διαμαρτυρίες», και «συνεχή νομική παρενόχληση και παρακολούθηση δημοσιογράφων».

Επίσης, η έκθεση επισημαίνει πως οργανώσεις που αμφισβήτησαν την κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις επαναπροωθήσεων τέθηκαν υπό έρευνα για «λαθρεμπόριο», ενώ αναφέρεται και στην παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator.

Τρεις ακόμα χώρες υποβαθμίστηκαν στην έκθεση του Civicus Monitor για το 2022: Η Κύπρος, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία. Στην Κύπρο οι ελευθερίες του πολίτη κρίθηκαν «περιορισμένες» από «ανοιχτές» που ήταν πριν.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα