1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Επηρεάζει ο στιγμιαίος καφές την υπέρταση;

Σημαντικές επιστημονικές μελέτες απαντούν πως δεν σχετίζεται!

Ο καφές, το πιο διαδεδομένο ρόφημα βοηθά να ξυπνήσουμε και να αρχίσουμε δυναμικά την ημέρα μας. Ωστόσο, έχει υπάρξει μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με την ασφάλειά του σε ασθενείς με αρτηριακή πίεση (BP), με αποτέλεσμα οι γιατροί να αποθαρρύνουν τους ασθενείς να καταναλώνουν καφέ.

Επιστημονικές μελέτες υποστήριζαν ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί μετά την κατανάλωση καφέ, ωστόσο η μέτρια κατανάλωση καφέ από υγιή άτομα δεν αποτελεί αιτία υπέρτασης. Υπάρχουν, αντίθετα, δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο καφές βελτιώνει την αρτηριακή πίεση πιθανότατα και λόγω βελτίωσης της ελαστικότητας των αγγείων.

Νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι μία μέτρια κατανάλωση καφέ (3-4 κούπες / ημέρα), δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αντιθέτως φαίνεται να είναι ευεργετική τόσο για τα υγιή άτομα, όσο και για τους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επομένως, ο περιορισμός του καφέ δεν δικαιολογείται γι ‘αυτούς τους ασθενείς.

Επιπλέον, έρευνα του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη υπέρτασης και ότι οι γυναίκες που πίνουν πάνω από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Επομένως, βάσει των παραπάνω, μπορείτε να απολαμβάνετε ελεύθερα τον αηαπημένο σας στιγμιαίο καφέ!

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι ο στιγμιαίος καφές έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, οπότε οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μπορούν να συνεχίσουν να τον απολαμβάνουν, χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους. Η ευεργετική δράση του δεν οφείλεται μόνο στην καφεΐνη αλλά και στα υπόλοιπα συστατικά του όπως οι λιγνάνες, το χλωρογενικό οξύ, οι κουνιδίνες κ.ά.

Απολαύστε λοιπόν τον αγαπημένο σας στιγμιαίο καφέ άφοβα!

Πίνακας 1: Περιεκτικότητα σε καφεϊνη κάθε είδους καφέ :

Είδος καφέ ανά μερίδα              Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml)                115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml)              65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)  2-3mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)       0-1mg
Εσπρέσο (30ml)                               30-40mg

Γράφτηκε απο Μαρία Κιουπσή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα