1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Εγκαινιάστηκε ιστορικός Ιερός Ναός που είχε μείνει αλειτούργητος για 140 χρόνια


Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, επανήλθε στην ενορία Αγίου Αθανασίου Πετρούσας, ο ιστορικός Ναός της Παναγίας (Εισοδίων της Θεοτόκου), στη Δράμα.

Στις 23 Αυγούστου, ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του ιστορικού Ναού, που είχε μείνει αλειτούργητος για 140 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το proinos-typos.gr, το απόγευμα του Σαββάτου 22 Αυγούστου, έγινε από τους σεβασμιότατους Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη και Δράμας κ. Παύλο, η υποδοχή αντιγράφου της ιεράς εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης από την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου που φημίζεται για θαύματα σε καρκινοπαθείς.

Την ιερή εικόνα μετέφεραν οι αδελφοί της Μονής, ο ιερομόναχος π. Κυπριακός και ο μοναχός π. Βαρνάβας. Στη συνέχεια τελέστηκε ο Εσπερινός των εγκαινίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Στο τέλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας ευχαρίστησε την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για την προσφορά της ιεράς εικόνας και γενικά για την προσφορά της στις ποικίλες ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (συσσίτια, κατασκηνώσεις κτλ.). Εκ μέρους της Ιερά Μονής αντιφώνησε ο ιερομόναχος π. Κυπριανός.

Το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου, τελέστηκε ο όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων που τέλεσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η σε πρεσβύτερο χειροτονία του επί 10 χρόνια διακόνου π. Ευαγγέλου Μουτόπουλου. Θέλοντας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παύλος να τον τιμήσει για την φιλότιμη διακονία του και υποδειγματική υπακοή του διάλεξε αυτή την χαρμόσυνη και ευφρόσυνη ημέρα να ζήσει τη δική του Πεντηκοστή.

Τελειώνοντας ο Μητροπολίτης Δράμας μίλησε σχετικά για την Παναγία, για τους επί δεκαετία αγώνες του για την επαναφορά της Εκκλησίας στο φυσικό της κάτοχο και ευχαρίστησε του Σεβασμιότατους Μητροπολίτες για τη συμμετοχή τους στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας, όπως και όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί σ’ αυτόν τον αγώνα.

Τέλος, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Πετρουσαίου Πατριαρχικού κληρικού π. Αθανασίου Παπαστεργίου, ιερέως που εκδίωξαν από το Ναό της Παναγίας οι σχισματικοί και εκοιμήθη το 1905, και των ψυχών των αγωνιστών του Μακεδονικού αγώνος στην Πετρούσα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα