1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γήρανσης;

Όχι απαραίτητα. Είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) αυξάνεται καθώς ένας άνδρας μεγαλώνει, πολλοί όμως μεγαλύτεροι άνδρες έχουν σκληρές στύσεις και απολύτως ικανοποιητικό σεξ.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά αποτελεί σύμπτωμα άλλων προβλημάτων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η χρήση προϊόντων καπνού και αλκοόλ, η παχυσαρκία και παρενέργειες φαρμάκων είναι επίσης άλλες γνωστές αιτίες της ΣΔ.

Παρόλα αυτά είναι συνηθισμένο –και φυσιολογικό- οι στύσεις να αλλάζουν καθώς μεγαλώνει ένας άνδρας. Μπορεί να ανακαλύψει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και διέγερση για να επιτύχει στύση. Επίσης οι στύσεις του μπορεί να μην είναι τόσο σκληρές όσο όταν ήταν νεότερος, ή να μην διαρκούν όσο διαρκούσαν παλιότερα.

Οι μεταβολές της στύσης δεν είναι πάντα μειονέκτημα. Για παράδειγμα, ο περισσότερος χρόνος διέγερσης δίνει στα ζευγάρια την ευκαιρία για περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια. Έτσι, μπορούν να ανακαλύψουν και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες [που μπορεί να είναι συναρπαστικές.

Η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης με την πάροδο του χρόνου, επίσης μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για τις μεταβολές στην ποιότητα της στύσης.

Σε κάποιους άνδρες καθώς μεγαλώνουν, τα επίπεδα τεστοστερόνης σταδιακά μειώνονται. Κάποιες φορές αυτή η κατάσταση αποκαλείται «ανδρική εμμηνόπαυση» ή ανδρόπαυση, όμως οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών είναι ήπιες σε σχέση με τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται περίπου κατά 1% κάθε χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών.

Ακόμα κι έτσι, η τεστοστερόνη είναι σημαντική ορμόνη για την στύση και η πτώση της μπορεί να προκαλέσει ΣΔ. Έχει συνδεθεί επίσης με έλλειψη σεξουαλικού ενδδιαφέροντος, κόπωση, αδυναμία και ευερεθιστότητα. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, μόνο όμως υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του γιατρού;

Αν έχετε πρόβλημα με την στύση σας, επισκεφτείτε τον ανδρολόγο σας για έλεγχο. Όπως προαναφέρθηκε, η ΣΔ συχνά προκαλείται από υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι σημαντική για την γενικότερη υγεία σας και πιθανότατα θα οδηγήσει και στην βελτίωση των στύσεών σας. Ακόμα και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η άσκηση, η απώλεια βάρους ή η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνουν την στυτική λειτουργία.

Ακόμα και αν δεν πάσχετε από κάποια από τις παραπάνω παθήσεις, καλό είναι να αποκλειστούν ως πιθανά αίτια.

Έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές θεραπείες για την στυτική δυσλειτουργία και περιλαμβάνουν χάπια, ουρηθρικά υπόθετα, ενδοπεϊκές ενέσεις, αντλίες κενού και πεϊκές προθέσεις. Δεν είναι όλες οι θεραπείες κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις, αλλά σίγουρα υπάρχουν επιλογές και για εσάς.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης

 



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα