1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Δύο τέλειες συνταγές για όλα τα… γούστα!


Άλλοι λατρεύουν και τα δύο παραδοσιακά μας γλυκίσματα που φτιάχνονται σε όλες σχεδόν τις κουζίνες τα Χριστούγεννα. Κι άλλοι προτιμούν να κάνουν… διακρίσεις προτιμώντας είτε τα μελομακάρονα είτε τους κουραμπιέδες.

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα, το οποίο κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του μας έρχεται από το τούρκικο “Kurabiye”, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Βάση της επιτυχίας του είναι το αγνό βούτυρο και το επιμελημένο κτύπημα.

Εμείς από εδώ σας δίνουμε 2 πολύ πετυχημένες συνταγές και σας προκαλούμε να δοκιμάσετε να τους φτιάξετε.

Καλή επιτυχία!

Κουραμπιέδες μοναχών

1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο
2 κρόκοι αυγών

αλεύρι μαλακό όσο πάρει
βανίλια άρωμα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα διαλυμένη σε κονιάκ
1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ

αμύγδαλα χοντροκομμένα και ασπρισμένα
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο πολύ ν΄ ασπρίσει και ν΄ αφρατέψει. Ρίχνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά – σιγά και τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Τότε πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Τους αφήνουμε να ψηθούν καλά και τέλος, ζεστούς, τους καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη.

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί

Συστατικά

50 δράμια ζάχαρη άχνη

1/2 οκά αγνό βούτυρο,

1 οκά άσπρο αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας μαστίχα (ποτό) και μια κουταλιά της σούπας ανθόνερο.

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο σε μια βαθιά πήλινη λεκάνη να κρυώσει. Το χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει όψη λευκή. Κατόπιν ρίχνουμε τη μαστίχα, το ανθόνερο, τη ζάχαρη και μετά σιγά – σιγά ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας να κτυπάμε τη ζύμη ζωηρά. Την εργασία αυτή κάνουμε σε χώρο σχετικά ζεστό. Πλάθουμε στη συνέχεια τους κουραμπιέδες, αφού κάθε κομμάτι το τρίψουμε καλά ώστε να γίνει λείο, ή αν έχουμε μικρές φόρμες τους κόβουμε μ’ αυτές. Αν θέλουμε μπήγουμε στο μέσον αυτών από ένα γαρίφαλο ή ένα αμύγδαλο. Τους τοποθετούμε μετά σε μικρή απόσταση τον ένα από τον άλλο σε αβουτύρωτη λαμαρίνα και τους ψήνουμε για 20 λεπτά της ώρας σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους γυρνάμε σε ζάχαρη άχνη. Στην πιατέλα που τελικά θα τους τοποθετήσουμε τους πασπαλίζουμε ακόμη με ζάχαρη.

Tips: Σε παραλλαγή αυτών, άλλοι προσθέτουν στο δούλεμα 2 κρόκους αυγών και άλλοι κοπανισμένα αμύγδαλα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα