1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Aποκάλυψεις σοκ

Δύο πλοία μας συγκρούστηκαν – Υπάρχει και η Χάγη – 1news.gr

Στα ελληνορτουρκικά αναφέρθηκε εκτενώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κριστιάν Αμανπούρ. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τις μονομερείς ενέργειες και κάλεσε σε διάλογο την γειτονική χώρα.

Συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και φυσικά στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε ακόμα για το προσφυγικό, αλλά και την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη έγινε λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ όπου έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.
«Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αυτό που της είπαμε πολύ ανοιχτά είναι ότι πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», επεσήμανε στο CNN ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε και στο περιστατικό επακλούμβησης της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική: «είχαμε ένα περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα όπου δύο πλοία συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή. Εννοείται πως θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματά μας, αλλά δεν είμαστε ποτέ αυτοί που θα προκαλούμε τέτοια περιστατικά.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, η οποία υπογράμμισε ότι προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών, προκαλώντας απότομη κλιμάκωση της έντασης.
«Εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες.

Αναφορικά με τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας δεν θα υπάρξει νέο lockdown. «Περιμέναμε την αύξηση, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλήξς προορισμός για τους επισκέπτες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα