1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Διαφορά ασεξουαλικότητας και σεξουαλικής αποχής



Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, 22:09

Ασεξουαλικότητα και σεξουαλική αποχή δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν και οι δυο καταστάσεις συνδέονται. Δεν κάνουν όλα τα ασεξουαλικά άτομα σεξουαλική αποχή, ενώ τα άτομα που κάνουν σεξουαλική αποχή δεν είναι όλα ασεξουαλικά.  

Η ασεξουαλικότητα σημαίνει ότι ένα άτομο δεν νιώθει καμία σεξουαλική έλξη για άλλο άτομο και δεν έχει σεξουαλική επιθυμία. Η σεξουαλική αποχή από την άλλη αναφέρεται συγκεκριμένα στην αποχή από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή και για πάντα. Η σεξουαλική αποχή μάλιστα μπορεί να είναι επιλογή του ατόμου ή να επιβάλλεται από κάποια κατάσταση. Η ασεξουαλικότητα ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκειμενική επιλογή. 

Η ασεξουαλικότητα είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός και μπορεί  σε κάθε άτομο να εντοπιστεί σε διαφορετικό σημείο πάνω σε ένα  συνεχές της σεξουαλικής επιθυμίας. Κάποια άτομα δεν έχουν καμία σεξουαλική επιθυμία ενώ κάποια άλλα έχουν περιορισμένη. Υπάρχει μάλιστα και ο όρος demisexual που αναφέρεται σε άτομα που λειτουργούν σεξουαλικά  μόνο όταν βρίσκονται σε μια σταθερή ρομαντική σχέση και νιώθουν αγάπη κι ασφάλεια. 

Κάποια ασεξουαλικά άτομα έχουν την επιθυμία για έναν σύντροφο στο πλαίσιο μιας ρομαντικής σχέσης ενώ άλλα δεν επιθυμούν ούτε αυτό. Επίσης κάποια ασεξουαλικά άτομα επιλέγουν να έχουν σεξουαλική επαφή με τον/τη σύντροφο για να τον/την ευχαριστήσουν, για να υπακούσουν στην κοινωνική επιταγή και τα κοινωνικά στερεότυπα ή για να έχουν μια αποδεκτή σεξουαλική ταυτότητα. 

Παράλληλα δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι κάποιο ψυχοτραυματικό γεγονός ή άλλα ψυχικά προβλήματα προκαλούν ασεξουαλικότητα. Η ασεξουαλικότητα άλλωστε δε θεωρείται διαταραχή και δεν επιδέχεται θεραπεία. Είναι ένας άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός και οι άνθρωποι με αυτόν  τον σεξουαλικό προσανατολισμό  δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να δέχονται σεξουαλικές πιέσεις ή σεξουαλικό εξαναγκασμό. 

Η σεξουαλική αποχή, όμως, σε πολλές περιπτώσεις είναι επιλογή του ατόμου και πρέπει επίσης να γίνεται σεβαστή. Δεν υπάρχει άλλωστε σωστό ή λάθος αναφορικά με τον τρόπο που ένα άτομο αποφασίζει να εκφράσει ή να μην εκφράσει τη σεξουαλικότητα του είτε για ένα περιορισμένο διάστημα είτε για πάντα.

Σε κάθε περίπτωση η σχέση κάθε ατόμου με τη σεξουαλικότητα του είναι μοναδική και στο βαθμό που δε βλάπτονται τρίτοι δεν υπάρχει κανένας λόγος το άτομο να προσαρμοστεί χωρίς να το επιθυμεί σε επικρατούσες κοινωνικές νόρμες. 

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, 22:11



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα