1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Nonna: Λίγη ιστορία σε κάθε βαζάκι μαρμελάδας


Ένα νέο προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας έρχεται από την diva του Ιονίου, την Κέρκυρα.

Εμβληματικό ανάμεσα στις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού είναι το «χρυσό πορτοκάλι», το κουμ κουάτ. Πρωτοεμφανίστηκε στην Κέρκυρα χάρη στον Βρετανό γεωπόνο Sidney Louis Walter Merlin, που το έφερε μαζί του από κάποια μακρινή περιήγηση και με τα χρόνια ρίζωσε- κυριολεκτικά και… γευστικά.

Σήμερα, δυό άνθρωποι με αγάπη για την φύση και την φυσική διαβίωση, ο Νίκος και η Αλεξάνδρα, προσπαθούν να ξανασυστήσουν το μικρό αυτό φρούτο στον υπόλοιπο κόσμο. Αφού πειραματίστηκαν αρκετά με διάφορες γεύσεις και συστατικά στο κτήμα τους αλλά και σε αδειοδοτημένα εργαστήρια τροφίμων, κατέληξαν σε δύο φοβερές συνταγές.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η “Nonna”. Μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη από φρέσκο και μυρωδάτο Κερκυραϊκό κουμ κουάτ σε δύο εκδοχές. Με βανίλια ή με κανέλλα.

Με μια πολύ δημιουργική, καταρτισμένη και σπιρτόζικη ομάδα, την ομάδα της Νομής και τη Δήμητρα Χατζηασλάνη (terra fyllida), κατάφεραν να κλείσουν σε ένα βαζάκι λίγη ιστορία, μια ισχυρή δόση από μεράκι, εκλεπτυσμένα αρώματα, την παράδοση ενός τόπου και ποιοτικές πρώτες ύλες. Κοινός στόχος ήταν να αποδείξουν ότι και στην επαρχία γίνονται πραγματάκια.

Και από ό,τι φαίνεται, τα κατάφεραν.  «Η καλλιέργεια ενός δέντρου είναι μια πολύ τρυφερή διαδικασία για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας παραγωγός, το ίδιο και η αξιοποίηση των καρπών του», λέει ο Νίκος Γκουλιούμης, πατέρας του εγχειρήματος. «Γνωρίσαμε διάφορους μικροοργανισμούς στο πλούσιο ταξίδι μας και μάθαμε να παρατηρούμε τις αλλαγές στο χρώμα των φύλλων, στους καρπούς, στο έδαφος. Νικηθήκαμε σε ομηρικές μάχες από ζιζάνια, κάναμε επιθέσεις με διάφορα εναλλακτικά μέσα, προσφέραμε απλόχερα τροφή σε διάφορες μορφές στα δέντρα, αναζητήσαμε νερά με ραβδοσκόπους, φτιάξαμε μίγματα με φύκια, κοπριά και υπολείμματα από κριθάρι, ντύσαμε νυφούλες με αντιπαγετικό ύφασμα τα δέντρα μας για να τα προστατέψουμε από τον πάγο, μας γοήτευσε το μεγάλωμα κάθε φυτού. Αυτό το ταξίδι, από την γη στην γεύση, θέλουμε κλείνει το κάθε βαζάκι».

Τι είναι αυτό που σου μένει από μια τέτοια διαδικασία;– προφανώς όχι το χρήμα, ρωτήσαμε τους δύο παραγωγούς. «Η μυρωδιά των φύλλων του περγαμόντου στα ρουθούνια μας και αυτή η αίσθηση ότι ξανακαλύπτεις τι ακριβώς κάνει η γη», απαντά ο Νίκος.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα