1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Το πολύ αλάτι βλάπτει το ανοσοποιητικό


Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, πέρα από τα γνωστά προβλήματα της αρτηριακής πίεσης, μπορεί επίσης να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την ικανότητά του να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς, με συνέπεια οποιαδήποτε λοίμωξη να γίνεται πιο σοβαρή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα γερμανική έρευνα, η πρώτη που διαπιστώνει κάτι τέτοιο.

Παρ’ όλο που η μελέτη πραγματοποιήθηκε προ κορωνοϊού και αφορά βακτήρια και όχι ιούς, είναι ωστόσο επίκαιρη, καθώς, όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από την επιστημονική κοινότητα, η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού αποτελεί παράγοντα κλειδί για την αντοχή των ανθρώπων στον κορωνοϊό, από τη στιγμή που δεν έχουμε προς το παρόν ούτε αντιικά φάρμακα ούτε εμβόλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Κουρτς του Ινστιτούτου Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, έδειξαν ότι τρωκτικά που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε αλάτι είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν λοιμώξεις των νεφρών από το βακτήριο E.coli, καθώς και λοιμώξεις όλου του σώματος από βακτήρια Listeria.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μελέτησαν δέκα υγιείς ανθρώπους 20 έως 50 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν έξι έξτρα γραμμάρια αλάτι τη μέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι το οποίο περιέχουν δύο μπέργκερ), παραπάνω από τη συνήθη ποσότητα αλατιού με το καθημερινό φαγητό τους. Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι –όπως και στα πειραματόζωα– το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης βακτηρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην καταναλώνουμε περισσότερα από πέντε γραμμάρια αλάτι τη μέρα (περίπου ένα κουταλάκι, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και το αλάτι που περιέχουν τα έτοιμα τρόφιμα) για να αποφύγουμε την υπέρταση και άλλα προβλήματα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά γίνεται υπέρβαση αυτής της ποσότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα