1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Πώς θα καταλάβω αν έχει λήξει ένα τρόφιμο;

Αν η ημερομηνία λήξης των τροφίμων δεν σας… λέει και πολλά και την αγνοείτε συχνά, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία και… ίσως την δηλητηρίαση.

Το να ξέρετε ακριβώς για πόσο μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα χωρίς να αλλοιωθούν, δεν είναι εύκολο πράγμα. Η ημερομηνία λήξης τους στη συσκευασία είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας για το κατά πόσο είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Η θερμοκρασία στην οποία αποθηκεύεται και προετοιμάζεται ένα τρόφιμο είναι εξίσου σημαντική για την ασφάλειά του, όπως επίσης και ο χειρισμός του στο κατάστημα πριν φτάσει στην κουζίνα σας.

Έτσι λοιπόν για να αποφασίσετε αν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές ή όχι για να καταναλωθεί θα πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:

* Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες θα χαλάσουν γρηγορότερα από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή νάτριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στη συντήρηση τροφίμων – δεσμεύουν την υγρασία ή το νερό και τα διατηρούν περισσότερο.

* Σε θερμοκρασία δωματίου, τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα, κάνοντας τα τρόφιμα να χαλάσουν γρηγορότερα. Τα βακτήρια χρειάζονται τροφή – πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες – για να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν, μαζί με νερό. Γι’ αυτό συνιστάται να διατηρείτε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία κάτω των 5 βαθμών Κελσίου και να μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασίες πάνω από 60 °. Τα δύο αυτά άκρα κρύου και ζέστης εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

* Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν ένα χαλασμένο τρόφιμο, ειδικά εάν υπάρχει περίσσεια βακτηρίων ή μούχλας. Εμπιστευτείτε λοιπόν την αίσθηση της όσφρησης σας αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά όχι αποκλειστικά – ακόμη και ένα φαγητό που μυρίζει καλά μπορεί να έχει χαλάσει.

* Αν παρατηρήσετε αποχρωματισμό σε κάποιο τρόφιμο, όπως πράσινο χρώμα στο κρέας ή μπλε κηλίδες στο ψωμί, πετάξτε το. Αλλαγές στην υφή είναι επίσης σημάδι αλλοίωσης, όπως για παράδειγμα το σβόλιασμα στο γάλα. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια αλλοίωσης είναι συσκευασίες με εμφανή ανοίγματα ή εξογκώματα, δοχεία που έχουν βαθουλώματα, παρουσιάζουν διαρροή, είναι διογκωμένα ή έχουν σκουριά.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων τώρα, καλό είναι να γνωρίζετε για πόσο και πώς διατηρούνται:

* Αυγά: Διατηρείστε τα στο ψυγείο στο κουτί τους και καταναλώστε τα εντός τριών εβδομάδων. Πετάξτε αυτά που είναι σπασμένα ή ραγισμένα.

* Θαλασσινά. Βάλτε τα αμέσως στο ψυγείο εάν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε εντός δύο ημερών, διαφορετικά καταψύξτε τα.

* Κιμάς: Διατηρείται μία έως δύο ημέρες στο ψυγείο, τρεις έως τέσσερις μήνες στην κατάψυξη.

* Μπριζόλες, παϊδάκια και ρολά κρέατος: Φυλάσσονται τρεις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο, τέσσερις έως έξι (μπριζόλες), 6 έως 12 (παϊδάκια) και 4 έως 12 (ρολά) μήνες στην κατάψυξη.

* Φρέσκα πουλερικά: Φυλάσσονται μία έως δύο ημέρες στο ψυγείο, εννέα μήνες έως ένα έτος στην κατάψυξη.

* Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά. Φυλάσσονται τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο, δύο έως έξι μήνες στην κατάψυξη.

* Φρούτα και λαχανικά: δεν μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς πόσο θα διατηρηθεί ένα φρέσκο ​​φρούτο ή λαχανικό, καθώς αυτό μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο χειρισμού του πριν βρεθεί στην κουζίνα σας. Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα αποθηκεύοντας τα στο ψυγείο ή καταψύξτε τα για μελλοντική χρήση. Πάντα να τα πλένετε πριν τα φάτε και προφανώς μην τα καταναλώσετε αν μυρίζουν περίεργα ή έχουν σαπίσει.

* Γαλακτοκομικά: Προτιμήστε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα για να περιορίσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Δώστε επίσης προσοχή στις ημερομηνίες λήξης. Η διατήρηση του γάλακτος σε θερμοκρασίες κάτω από 4 βαθμούς σας επιτρέπει ενδεχομένως να το καταναλώσετε και λίγες ημέρες μετά τη λήξη. Και πάλι όμως εξετάστε γεύση και μυρωδιά για να καταλάβετε αν έχει χαλάσει.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα