1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Πόσο κόκκινο κρέας να τρώω;


Γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Διατροφολόγος

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το πόσο συχνά μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας. Και για να μην μπερδευτούμε, όταν εννοούμε κόκκινο κρέας εννοούμε κατά κύρια βάση το μοσχάρι και το χοιρινό σε όλες τις μορφές τους (μπιφτέκι, μπριζόλα, φιλέτο και ψαρονέφρι αντίστοιχα), το βοδινό, το αρνί και το κατσίκι. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια, η χήνα, το κυνήγι και τα ψάρια ανήκουν στην κατηγορία του λευκού κρέατος.

Το κόκκινο κρέας θεωρείται μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την ανάπτυξη και επανόρθωση των μυών. Είναι επίσης σημαντική πηγή σιδήρου, η απορρόφηση του οποίου επιτυγχάνεται σε μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό μας.

Κυριότερος φορέας σιδήρου στο κόκκινο κρέας είναι το μοσχάρι και κυρίως το συκώτι, το οποίο προκειμένου να το κάνετε πιο υγιεινό, ενδείκνυται να το κάνετε στο φούρνο και όχι στο τηγάνι. Το κρέας είναι καλή πηγή και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το σελήνιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη) και Β12 (κοβαλαμίνη).

Το κόκκινο κρέας, όμως, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, το οποίο αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνο στο πάγκρεας, στο παχύ έντερο, στα νεφρά και στον προστάτη. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά του χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία, θα πρέπει να υπάρχει μία ασφαλής εβδομαδιαία κατανάλωσή του.

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός προτείνει για τους ενήλικες κατανάλωση 1 μερίδας κόκκινου κρέατος εβδομαδιαίως. Καλό είναι να εστιάζετε κυρίως στο μοσχάρι, διότι αυτό έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος από τα υπόλοιπα κρέατα στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος, ενώ ταυτόχρονα είναι και πιο θρεπτικό.

Επίσης, φροντίστε να απομακρύνετε το ορατό λίπος από την επιφάνεια του κρέατος και να το τρώτε σε ψητή ή μαγειρευτή μορφή. Προσπαθήστε να αποφύγετε τελείως τα επεξεργασμένα είδη του κόκκινου κρέατος (λουκάνικο, ζαμπόν, μπέικον κτλ), καθώς είναι πάρα πολύ επιβαρυμένα σε κορεσμένο λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες, ενώ έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που ενδεχομένως να χρειάζεται να καταναλώνουν πιο συχνά κόκκινο κρέας (2 φορές/εβδομάδα). Αυτές οι ομάδες είναι τα παιδιά και οι έφηβοι (ειδικά εκείνα που γυμνάζονται έντονα), επειδή βρίσκονται στην ανάπτυξη, οι έγκυες γυναίκες και όσοι πάσχουν από νοσήματα  τα οποία σχετίζονται με διατροφολογικά προβλήματα όπως η σιδηροπενική αναιμία (κυρίως στις γυναίκες), ή από έλλειψη βιταμίνης Β12.

Προκειμένου να συμπληρώσετε την αναγκαία πρόσληψη πρωτεΐνης μέσα στην εβδομάδα, μπορείτε να καταναλώσετε λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και ψάρια, λιπαρά κυρίως (σολωμός, σκουμπρί, κολιός, τόνος σε νερό), τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά, που σε αντίθεση με το κορεσμένο λίπος του κόκκινου κρέατος είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό σας.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα