1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Ποιες τροφές προκαλούν αέρια;


Μερικές τροφές είναι γνωστό ότι καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε αν το στομάχι μας είναι «κάπως περίεργα» ή αν μας πιάνουν εύκολα αέρια. Η φασολάδα, ας πούμε, είναι από τους πιο συνήθεις υπόπτους. Υπάρχουν όμως και άλλοι ύποπτοι, και καλό θα ήταν να τους γνωρίζουμε. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι τροφές που μας προκαλούν αέρια;

Όσπρια
Τα όσπρια περιέχουν σάκχαρα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια και κράμπες, καθώς το στομάχι μας δεν μπορεί να τα χωνέψει. Έτσι, τη διαδικασία αυτή την κάνουν τα βακτήρια του εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αέρια. Μουσκέψτε τα ξερά όσπρια τουλάχιστον 4 ώρες και χύστε το νερό για να απομακρύνετε κάποια από τα σάκχαρα αυτά.

Εσπεριδοειδή
Επειδή τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, μπορούν να προκαλέσουν ανακατωσούρα στο στομάχι σε ορισμένους. Μην το παρακάνετε με τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή, αν το πεπτικό σας είναι ευάλωτο. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που μας φταίνε…

Πολλές ίνες
Τροφές που περιέχουν πολλές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές για την πέψη. Αλλά αν το παρακάνουμε, το πεπτικό σύστημα μπορεί να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί και οδηγεί σε αέρια και φούσκωμα. Αν σκοπεύετε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στην διατροφή σας, κάντε το σταδιακά.

Τεχνητά σάκχαρα
Οι τσίχλες το λένε πάνω: Αν φας πολλές, υπάρχει κίνδυνος για υπακτικό επεισόδιο. Οι τσίχλες, που λες, περιέχουν σορβιτόλη, που – όπως και άλλα τεχνητά σάκχαρα – μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια. Ή, και χειρότερα, αν το παρακάνουμε.

Λάχανο
Περιέχει τα ίδια άπεπτα σάκχαρα που κάνουν τα φασόλια να προκαλούν αέρια. Το περιεχόμενό τους σε ίνες μπορεί επίσης να τα καταστήσει δύσκολα ως προς την πέψη. Το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του προβλήματος. (Το λάχανο το αναφέρουμε ενδεικτικά—στην πραγματικότητα, όλα τα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών προκαλούν αέρια: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι.)

Γαλακτοκομικά
Αν τα γαλακτοκομικά σας προκαλούν φούσκωμα και αέρια μπορεί να πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη. Η κατάσταση προέρχεται από την έλλειψη λακτάσης που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης. Αποφύγετε ή περιορίστε τα γαλακτοκομικά, καθώς – δυστυχώς – δεν υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα