1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Ποιες τροφές να αποφεύγεις αν παίρνεις αντιβίωση


Τη στιγμή που κάποια τρόφιμα και συστατικά είναι ωφέλιμα όταν παίρνουμε αντιβίωση, για παράδειγμα το γιαούρτι, τα προβιοτικά και οι τροφές με φυτικές ίνες, κάποια άλλα αντενδείκνυνται καθώς μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητά της.

Σε κάποιες έρευνες έχει φανεί πως η κατανάλωση γκρέιπφρουτ και χυμού από γκρέιπφρουτ μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό. (1, 2)

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χυμός του γκρέιπφρουτ μαζί με αρκετά φάρμακα διασπώνται από ένα ένζυμο που λέγεται cytochrome P450. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με αντιβίωση εμποδίζει το σώμα από το να διασπάσει σωστά το φάρμακο γεγονός που επιβαρύνει τον οργανισμό.

Σε μια έρευνα σε έξι υγιείς άνδρες, όσοι κατανάλωσαν χυμό από γκρέιπφρουτ ενώ έπαιρναν ερυθρομυκίνη, εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα της αντιβίωσης στο αίμα, σε σχέση με όσους κατανάλωσαν νερό. 

Επίσης, συμπληρώματα ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της αντιβίωσης. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με ασβέστιο μειώνουν την απορρόφηση διαφόρων αντιβιοτικών, όπως η ciprofloxacin και η gatifloxacin. (1, 2) 

Επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδυαστικά με αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυκλίνες ή κινολόνες, μπορεί να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφησή τους.

Παρ’ όλα αυτά, σε μια μελέτη φάνηκε πως τροφές με ασβέστιο όπως το γιαούρτι, δεν έχουν την ίδια ανασταλτική δράση. 

Αντιβιοτικά με τετρακυκλίνες και κινολόνες αντιδρούν επίσης και με τον σίδηρο που περιέχουν διάφορα τρόφιμα (σπανάκι, φακές, μοσχάρι κ.α.) εμποδίζοντας την απορρόφηση τόσο του θρεπτικού αυτού συστατικού, όσο και τη δική τους από το σώμα. Πηγή.

Συμπερασματικά

Εκτός από το grapefruit που δρα ως φάρμακο επί της ουσίας, γιατί αναστέλλει ένα ένζυμο στο ήπαρ το οποίο μεταβολίζει πάρα πολλά φάρμακα και άρα αντενδείκνυται γενικά με τα αντιβιοτικά, όλες οι υπόλοιπες αλληλεπιδράσεις τροφών με τα αντιβιοτικά έχουν να κάνουν με το αν τις καταναλώνουμε με άδειο ή γεμάτο στομάχι.

Για τα περισσότερα αντιβιοτικά (αλλά και φάρμακα) ισχύει ο κανόνας «Άδειο στομάχι -> Αύξηση απορρόφησης»

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες εξαιρέσεις: Η κεφουροξίμη  απορροφάται καλύτερα κυρίως με γαλακτοκομικά), η νιτροφουραντοϊνη και τα χάπια ή κάψουλες ιτρακοναζόλης απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται με φαγητό.

Στον αντίποδα, κάποια αντιβιοτικά σχηματίζουν δυσαπορρόφητα σύμπλοκα με ασβέστιο/σίδηρο/μαγνήσιο (όπως οι τα αντιβιοτικά με κινολόνες). Σε αυτές τις περιπτώσεις,  προτείνεται να απέχει η κατανάλωση γαλακτοκομικών/καφέ/τσαγιού κτλ τουλάχιστον τρεις ώρες από τη λήψη τους.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα