1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Ποιες τροφές μας… δροσίζουν;


Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν αντίκτυπο τόσο στην υγεία του σώματός μας όσο και στη θερμοκρασία του, μιας και ο οργανισμός μέσω της πέψης δαπανά ενέργεια ώστε να τα διασπάσει, γεγονός που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας.

Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία στο σώμα μας;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας – λοιμώξεις, παθήσεις του θυρεοειδή, στενά και συνθετικά ρούχα κ.α. Στο κομμάτι της διατροφής συγκεκριμένα, η κατανάλωση πικάντικων, λιπαρών ή τηγανιτών τροφών φαίνεται να αυξάνει τη θερμοκρασία του. Σκεφτείτε λοιπόν τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, μπαχαρικά, κρέατα και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία κατά την πέψη της αυξάνει ελάχιστα την τροφική θερμογένεση.

Επίσης, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται με την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, ενώ η αφυδάτωση, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας, αφού μειώνει την ικανότητα του σώματος να ιδρώνει έτσι ώστε να διατηρήσει τη θερμοκρασία σταθερή.

Σύμφωνα τέλος με το σύστημα βοτανικής ιατρικής της Αγιουβέρδα, άλλες τροφές που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός είναι κάποια φρούτα όπως τα μάνγκο, τα μήλα και τα πορτοκάλια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πιπέρι και το τζίντζερ, οι πατάτες, τα παντζάρια, τα καρότα, το σπανάκι, τα φασόλια και το μπρόκολο.

Ποια τρόφιμα μας «δροσίζουν»;

Τα παρακάτω τρόφιμα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό αλλά και θρεπτικά συστατικά, δεν αυξάνουν τόσο τη θερμοκρασία του σώματος και ίσα ίσα μπορούν να μας κρατήσουν «δροσερούς» τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Αγγούρι

Κάποιοι το τρώνε και δροσίζονται και είναι λογικό. Το αγγούρι είναι σούπερ ενυδατικό και η σωστή ενυδάτωση τους θερμούς μήνες είναι ζωτικής σημασίας. Συνδυάστε το σε φέτες με χούμους ή αν θέλετε πάση θυσία να δροσιστείτε φτιάξτε ένα «πράσινο» smoothie με αγγούρι, νερό και λεμόνι.

Καρπούζι

Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Ζουμερό, δροσερό και ενυδατικό το καρπούζι είναι από εκείνες τις τροφές που λειτουργούν σαν εσωτερικά… κλιματιστικά, σε αντίθεση με τροφές όπως το κρέας, τα μπαχαρικά και οι ρίζες (πατζάρια, πατάτες κ.α.) τα οποία δουν σαν.. θερμοφόρες.

Νερό καρύδας

Η κατανάλωσή του είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζωογονήσετε και να δροσίσετε το σώμα σας. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι ηλεκτρολύτες στο νερό καρύδας το καθιστούν αποτελεσματικό τόσο για την ενυδάτωση του οργανισμού τους ζεστούς μήνες όσο και για την ανακούφιση από τη ζέστη.

Μέντα

Είναι γνωστή για τις «ψυκτικές» της ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε μενθόλη, μια ουσία η οποία μας κάνει να νιώθουμε πιο δροσεροί. Μπορείτε να την καταναλώσετε σε κρύο τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το κέιλ, το λάχανο και λοιπά φυλλώδη λαχανικά πέρα από τη μεγάλη θρεπτική τους αξία, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, άρα είναι πιο εύκολο για το σώμα να τα χωνέψει. Αυτό σημαίνει ότι δεν δαπανά τόση ενέργεια και άρα δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τη θερμοκρασία του.

Λεμόνι

Εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, έχουν «ψυκτική» επίδραση στο σώμα και βοηθούν την αποτοξίνωση. Και επειδή αρκετές φορές η συχνή κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι κάπως μονότονη, μερικές σταγόνες μέσα στο νερό μπορούν να κάνουν τη διαφορά.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα