1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Ποιες βιταμίνες και συστατικά χρειαζόμαστε το καλοκαίρι;


Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά, τα μπάνια δίνουν και παίρνουν και το σώμα μας έχει μπει σε mode διακοπών.

Η διατροφή μας όμως οφείλει να ακολουθήσει, κι εμείς θα πρέπει να την εμπλουτίσουμε με βιταμίνες και συστατικά τα οποία αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιδράσεις της εποχής στο σώμα μας.

Βιταμίνη Α

Το καλοκαίρι το δέρμα μας εκτίθεται σε σημαντική υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί βλάβες στους ιστούς και επιταχύνει την γήρανση.  Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, ενώ οι αντιοξειδωτικές τις ιδιότητες έχουν αντιγηραντική επίδραση.

H συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α είναι 900 μg για τους άντρες και 700 μg για τις γυναίκες. Για τις έγκυες γυναίκες η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι λίγο υψηλότερη (770 μg), ενώ για τις θηλάζουσες γυναίκες ανέρχεται στα 1300 μg.

Διαιτητικές πηγές: Το συκώτι, το βούτυρο, το τυρί, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λίπος, οι σαρδέλες, ο σολομός και άλλα ψάρια.

Βιταμίνη C

Ακόμα μια βιταμίνη που δρα υπέρ του δέρματος, το οποίο καταπονείται σημαντικά το καλοκαίρι. Το ασκορβικό οξύ – βιταμίνη C, βοηθά στην προστασία του δέρματός από βλάβη που προκαλεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και δρα κατά του οξειδωτικού στρες, διεγείροντας παράλληλα, την παραγωγή κολλαγόνου. Μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες και επαναφέρει την ελαστικότητα και τη χαμένη λάμψη στο δέρμα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C είναι 90 mg για τους ενήλικες άντρες και 75 mg για τις ενήλικες γυναίκες. Για τους καπνιστές συστήνεται η κατανάλωση επιπλέον 35 mg βιταμίνης C.

Διαιτητικές πηγές: Tα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μεγαλύτερες ποσότητες περιέχουν η πιπεριά, το λάχανο, η ντομάτα, οι πατάτες, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα και το ροδάκινο.

Καροτενοειδή

Πρόκειται για φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και τους αποδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί τους χρώμα. Αποτελούν προ-βιταμίνες Α και είναι ιδιαίτερα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα συστατικά αυτά φαίνεται να εμφανίζουν «φωτοπροστατευτική» δράση, και να δρουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος, προστατεύοντας από το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε UV-A και UV-B ακτινοβολία.

Διαιτητικές πηγές: Σε γενικές γραμμές τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά όπως η ντομάτα, το καρπούζι, το καρότο, η κολοκύθα, το μάνγκο, το βερίκοκο, η γλυκοπατάτα, το καλαμπόκι, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και τα φιστίκια.

Βιταμίνη Ε

Έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ «συνεργάζεται» με τη βιταμίνη C, και παίζει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο το καλοκαίρι.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι 15 mg για άντρες και γυναίκες.

Διαιτητικές πηγές: Η βιταμίνη Ε βρίσκεται τόσο σε φυτικά, όσο και ζωικά τρόφιμα. Τα φυτικά έλαια θεωρούνται οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε. Τα φυτικά λίπη, το φύτρο των δημητριακών, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί, τα γάλα και η γλυκοπατάτα περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη Β12

Διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Η Β12 συμβάλλει επίσης στην αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων.

Η επαρκής πρόσληψη για ενήλικες άνω των 19 ετών είναι 2,4 μg βιταμίνης ημερησίως.

Διαιτητικές πηγές: Όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης, αλλά ιδιαίτερα πλούσιες πηγές είναι τα εντόσθια των ζώων. Eπίσης, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν βιταμίνη Β12.

Προβιοτικά

Οι στομαχικές ενοχλήσεις το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από μια «επιδρομή» στην ταβέρνα ή μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ  είναι αρκετά συχνές. Τα προβιοτικά λοιπόν, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, συντελούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Διαιτητικές πηγές: Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δη τα μη παστεριωμένα (π.χ. πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα). Για λόγους ασφαλείας, όμως, τα γαλακτοκομικά παράγονται συνήθως από παστεριωμένο γάλα, γι’ αυτό και προστίθενται προβιοτικά στη συνέχεια. Υπάρχουν επίσης σε άλλα τρόφιμα, όπως το κεφίρ.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα