1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Μελατονίνη: Η ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε


Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Έχετε ανήσυχο ύπνο ή ταλαιπωρείστε συχνά από τζετ λαγκ λόγω ταξιδιών; Υπάρχει μια ορμόνη η οποία μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι είναι;

Πρόκειται για μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο, έναν αδένα σε μορφή μπιζελιού ακριβώς πάνω από το κέντρο του εγκεφάλου, και συντίθεται από την τρυπτοφάνη. Η έκκρισή της ξεκινάει φυσιολογικά νωρίς το βράδυ και μεγιστοποιείται στις 2-4 το ξημέρωμα, ενώ μειώνεται με την έκθεση μας  στο φως, αλλά και με τη πάροδο της ηλικίας.

Που τη βρίσκω;

Η μελατονίνη περιέχεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Για παράδειγμα στα κεράσια, στο καλαμπόκι, στα σπαράγγια, στο ρόδι, στις ντομάτες, στα σταφύλια, στα αγγούρια, στο μπρόκολο, αλλά και σε ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι, ο σιναπόσπορος και ο λιναρόσπορος και κάποια δημητριακά όπως το ρύζι και η βρώμη.

Γιατί να την πάρω σε συμπλήρωμα;

Η μελατονίνη χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, αλλά και για άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η διαταραχή της καθυστερημένης φάσης ύπνου ήτοι η χρονική καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ωρών είτε στην έλευση του ύπνου, είτε στην αφύπνιση σε σύγκριση με τους κοινωνικά αποδεκτούς χρόνους.

Επίσης, η μελατονίνη καταναλώνεται από άτομα τα οποία δουλεύουν τις «μεγάλες» ώρες και διαταράσσουν το κανονικό ωράριο ύπνου τους. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται Διαταραχή Ύπνου λόγω Εργασίας σε Βάρδιες.

Τέλος, η μελατονίνη χρησιμοποιείται και για την θεραπεία ή την πρόληψη του τζετ λαγκ, της κούρασης δηλαδή που νιώθουν όσοι ταξιδεύουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Τι λένε οι έρευνες και πόση να παίρνω;

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2016 έδειξαν ότι η συμπληρωματική μελατονίνη είναι χρήσιμη ως βοηθητικό ύπνου. Οι εργαζόμενοι με βάρδιες που πήραν 3 χιλιοστόγραμμα μελατονίνης κατάφεραν να κοιμηθούν γρηγορότερα και να περνούν περισσότερο χρόνο σε κάθε κύκλο ύπνου. 

Η συνιστώμενη δόση είναι 1 έως 5 mg πριν τον ύπνο, ενώ η χρήση της θα πρέπει να διακόπτεται μετά από δύο εβδομάδες. Εάν τα προβλήματα ύπνου σας παραμένουν μετά από δύο εβδομάδες χρήσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Με πληροφορίες από WebMD, Healthline


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα