1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Κωρονοϊός: Τι να προσέχουμε στο μαγείρεμα


Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων, καλό είναι να έχουμε κατά νου κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής αναφορικά με την προετοιμασία των τροφίμων και τον χειρισμό τους.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας συστήνει τα εξής:

* Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.

* Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.

* Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού

* Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού

* Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

* Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.

* Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)

Παράλληλα, σε σχετική του ανακοίνωση, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων υπενθυμίζει στους καταναλωτές πως ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται.

Ειδικότερες οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ εδώ, εδώ και εδώ.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα