1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Είναι τα φτηνά αυγά το ίδιο θρεπτικά με τα βιολογικά;


Πηγαίνοντας σε σούπερ μάρκετ ή ντελικατέσεν θα έχεις παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα υπόλοιπα. Παρόλα αυτά οι αγοραστές τους συνεχίζουν να τα επιλέγουν θεωρώντας ότι τα τελευταία είναι πιο θρεπτικά. Ισχύει πάντως κάτι τέτοιο;

Ας δούμε τι συμβαίνει με τα αυγά και με όσα έδειξε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγε η ιστοσελίδα Marketplace σχετικά με το πόσο θρεπτικά είναι τα βιολογικά συγκριτικά με τα φθηνότερα που διακινούνται ευρέως στο εμπόριο. Η έρευνα διεξήχθη στην αγορά του Καναδά με τις τιμές των αυγών να ξεκινούν από 2,75 δολάρια τη δωδεκάδα και φτάνουν τα 7,49 δολάρια. Τα οργανικά αυγά όπως μπορεί να φανταστεί κανείς ήταν και τα πιο ακριβά, Το Marketplace επίλεξε 29 δωδεκάδες αυγών που περιλάμβαναν 14 «μάρκες» αυγών που κάλυπταν όλο το οικονομικό εύρος που προαναφέρθηκε.

Κατόπιν η ιστοσελίδα τα έστειλε σε ένα ειδικά διαπιστευμένο εργαστήριο προκειμένου να διαπιστωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης, πρωτεϊνών, ωμέγα-3 καθώς και βιταμίνης Α, D και Ε.

Τα αποτελέσματα ανέλυσε η διαιτολόγος Aja Gyimah κι η Jenniner Lee, υποψήφια διδάκτορας στο αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μαζί με τον Doug Korver, διατροφολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Στην πρώτη σύγκριση δεν παρατηρήθηκε κάποια μεγάλη απόκλιση όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά των αυγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή των «φτηνών» αυγών του εμπορίου, που παράγονται αποκλειστικά σε πτηνοτροφεία ανέρχεται στα 3,23 δολάρια ανά δωδεκάδα. Την ίδια στιγμή η μέση τιμή βιολογικών αυγών που παράγονται από κότες ελευθέρας βοσκής ανέρχεται στα 6,98 δολάρια ανά δωδεκάδα, όντας υπερδιπλάσια της αξίας εκείνων του πτηνοτροφείου.

Όλα τα δείγματα αυγών που ανέλυσαν οι επιστήμονες ωστόσο, έχουν πάρει έγκριση της Καναδικής Αρμόδιας Επιθεώρησης Τροφίμων, η οποία επιβεβαιώνεται με σχετικό αυτοκόλλητο.

«Tα αποτελέσματα μας, είναι σίγουρο πως θα ξεκαθαρίσουν τη σύγχυση που αισθάνονται κάποιοι από τους καταναλωτές, μπροστά στη σωστή επιλογή αυγών. Τώρα γνωρίζουμε ότι και τα συμβατικά αυγά του εμπορίου είναι θρεπτικά» δήλωσε η Gyimah

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το εύρημα που δείχνει πως τα αυγά του εμπορίου σε κάποιες περιπτώσεις περιείχαν υψηλότερα ποσοστά βιταμινών σε σχέση με τα βιολογικά.

Παρόλα αυτά σε όλες τις περιπτώσεις τα βιολογικά αυγά είχαν υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 σε σχέση με τα αντίστοιχα του εμπορίου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα