1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Διατροφικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσεις για να… μαζευτείς


Καλό θα είναι να παραδεχθούμε κάποιοι ότι το έχουμε παρακάνει με το φαγητό τελευταία. Λίγο το Lockdown που συνεχίζεται, λίγο τα γλυκά και τα λαχταριστά εδέσματα των γιορτών, παρασυρθήκαμε ξεχνώντας τις βασικές διατροφικές αρχές που πρέπει να διέπουν την καθημερινότητα μας. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας συνεχίζουν να υφίστανται και δεν είμαστε λίγοι όσοι βρισκόμαστε με περισσότερα κιλά, αποτέλεσμα των συνεχών ατασθαλιών, που επιτρέπουμε στον εαυτό μας. Αν κι εσύ συμπάσχεις μαζί μας, καταλαβαίνεις ότι θα χρειαστεί να μπούμε στον ίδιο δρόμο, κάνοντας διατροφικές… ορθοπεταλιές και αφήνοντας πίσω τις φαγητοκραιπάλες.

Φρούτα αγάπες γλυκιές μας!

Ένα φρούτο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα λέει ο θυμόσοφος λαός μας και πίστεψε μας, έχει τα δίκια του. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, είναι βασική διατροφική αρχή για να επαναφέρουμε στον εαυτό μας, στον σωστό υγιεινό δρόμο. Πέρα από την νοστιμιά τους, τα φρούτα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, ενώ στις βιταμίνες τους ο οργανισμός μας βρίσκει ένα δυνατό σύμμαχο για το ανοσοποιητικό του σύστημα. Όταν καταναλώνονται με το γεύμα, τα φρούτα αδυνατίζουν και επιβραδύνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Απόφυγε τους συσκευασμένους χύμους και προτίμησε, αν βρεθείς σε κάποιο Take away, να πάρεις έναν φρεσκοστυμμένο χυμό με φρούτα εποχής και θα μας θυμηθείς.

Οι ξηροί καρποί είναι φίλοι μας

Οι ξηροί καρποί έχουν αποδειχθεί σπουδαίος διατροφικός σύμμαχος για τον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών, δηλαδή 5 μερίδων εβδομαδιαία (1 μερίδα = 1 χούφτα) βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Εκτός των άλλων πρόκειται για υπέροχο συνοδευτικό στις σαλάτες (καρύδια, κάσιους, λιναρόσπορος, σουσάμι, σπόροι chia) ενώ αξίζει να θυμάσαι ότι το λίπος από ξηρούς καρπούς και σπόρους, όταν τρώγονται με λαχανικά, αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα φυτοχημικά συστατικά τους. Ιδανικά πρέπει να καταναλώνονται ωμοί και καλό θα ήταν να αποφεύγεις τους συσκευασμένους του εμπορίου, μιας οι συγκεκριμένοι έχουν ψηθεί με μεγάλη ποσότητα αλατιού συνήθως.

Μην ξεχάσεις τη σαλάτα σου

Είναι καιρός να επαναφέρεις στα καθημερινά σου γεύματα τις σαλάτες και ιδανικά να τρως μια καθημερινά ως κύριο γεύμα κι όχι ως ένα απλό συνοδευτικό στο τραπέζι σου. Τα λαχανικά που υπάρχουν πάμπολλα για να τις ετοιμάσεις. Μαρούλι, ντομάτες, ψιλοκομμένα λευκά και κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένο κέιλ (kale), κόκκινο και πράσινο λάχανο, ρόκα, σπανάκι και κάρδαμο, πράσινες πιπεριές, αγγούρια, καρότα, μικρά πράσινα φασολάκια είναι κάποια από αυτά.

Μπορείς να προσθέσεις σε αυτά βραστά αυγά, ξηρούς καρπούς κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά αλλά και μαγειρεμένα στον ατμό παντζάρια, καρότα, μπιζέλια, μπρόκολο, κουνουπίδι και ραπανάκια.

Με ρέγουλα το αλκοόλ

Γιορτινές μέρες είχαμε , επομένως δεν ήμασταν λίγοι όσοι  το τσούξαμε λίγο παραπάνω, έτσι για το καλό. Ήρθε η ώρα τώρα να περιορίσουμε το αλκοόλ στην καθημερινότητα μας, κρατώντας το για εξαιρετικές περιστάσεις. Άλλωστε υπάρχουν εξαιρετικές μη αλκοολούχες επιλογές για να συνοδέψεις τα γεύματα σου, που δεν θα δυσκολευτείς καθόλου.

Χρειαζόμαστε όσπρια και λαχανικά στον ατμό

Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι, τα φασόλια της Λίμα κ.α. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες / 100 γραμ περίπου), αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό μας, να έχουμε συχνά γεύματα με όσπρια, καθώς πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό, με πολλά οφέλη για εμάς. Το ιδανικό συνοδευτικό δε, για τα υπόλοιπα γεύματα μας είναι τα λαχανικά στον ατμό. Σημαντικό tip να μασάμε πάντα καλά τα λαχανικά μας και να μην τα αφήνουμε πάνω από 15 λεπτά στον ατμό.

Τρώγε το γεύμα σου σε προκαθορισμένο χρόνο

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πρόγραμμα στη διατροφή σου. Κι αν αυτή την περίοδο λόγω γιορτών και συνεχιζόμενης καραντίνας το έχασες λίγο, ήρθε ο καιρός να το ξαναβρείς. Το σώμα σου προσαρμόζεται σε συγκεκριμένες ώρες και όταν ξέρει ότι θα πρέπει να φάει εκείνες τις ώρες, για αυτό κι είναι σημαντικό να τρως τα γεύματά σου σε προκαθορισμένο χρόνο. Προτίμησε να φας μικρά και συχνά γεύματα, γεγονός που θα σε βοηθήσει στην πέψη αλλά και στη σωστή καύση του λίπους.

Μην πεις το νερό νεράκι

Το νερό πέρα από τα λειτουργεί ως λιποδιαλύτης, συμβάλλει τα μέγιστα στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μας. Για αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα, πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό τη μέρα (υπό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας κι άσκησης). Εκτός των άλλων θρέφει τα κύτταρα του οργανισμού και αυξάνει την ελαστικότητά τους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα, εξασφαλίζοντας την προώθηση της ενέργειας σε όλα τα κύτταρα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα