1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Διατροφή και δέρμα: Τι πρέπει να τρώω;


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και, όπως και τα υπόλοιπα όργανα, επηρεάζεται από τη διατροφή μας. «Είμαστε ό,τι τρώμε» λέει ο σοφός λαός, και η ποιότητα διατροφής μας αντανακλάται και στο δέρμα μας.

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα δερματικά κύτταρα για να προστατεύονται επαρκώς από εξωγενείς παράγοντες, μπορούμε να τα προσλάβουμε όχι μόνο μέσω ειδικών προϊόντων εξωτερικ΄ςη χρήσης, αλλά και μέσω της διατροφής.

Εξέχουσες έρευνες έχουν καταδείξει τη σημασία των αντιοξειδωτικών και κάποιων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών τα οποία συνεργατικά μπορούν να προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο πώς δείχνει το δέρμα, στην συνολική του υγεία, ακόμα και στον τρόπο που γερνάει.

Ποια συστατικά της διατροφής βοηθούν πραγματικά το δέρμα μας;

Βιταμίνες C και Ε: Και οι δύο είναι βασικά συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Δρώντας ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, περιορίζουν την επίδραση της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα και βελτιώνουν την υφή του.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως στα καλής ποιότητας έλαια και τις μαργαρίνες, ενώ η βιταμίνη C στα φρούτα και λαχανικά εποχής, κυρίως τα εσπεριδοειδή.

Βιταμίνη Α: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται ξηρό και εξασθενημένο, ενώ η τοπική επάλειψη με βιταμίνη Α (ρετινόλη) φαίνεται να είναι ευεργετική για το δέρμα.

Βρίσκεται στα σκουρόχρωμα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά και στις μαργαρίνες.

Σελήνιο: Η αυξημένη συγκέντρωση σεληνίου στο δέρμα έχει αποδειχτεί πως μειώνει την καταστροφική επίδραση του ηλίου, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το ιχνοστοιχείο αυτό βρίσκεται κυρίως στα φυτά, στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στα κρεατικά, στα θαλασσινά και στους καρπούς.

Ψευδάργυρος: Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει ακμή, και ταυτόχρονα συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, όπως και στην προστασία του DNA του κυττάρου. Βρίσκεται στα οστρακοειδή, στο κόκκινο κρέας και στα πουλερικά.

Ασβέστιο: Βρίσκεται στις στιβάδες της επιδερμίδας και θωρακίζει την υγρασία του, διατηρώντας την στο εσωτερικό του δέρματος. Πλούσια πηγή, φυσικά, τα γαλακτοκομικά.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και στα ακόρεστα λιπαρά, προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την αφυδάτωση , αλλά και από την εισροή τοξινών.

Επίσης, ενώ λανθασμένα θεωρείται πως τα λιπαρά επιβαρύνουν τα δέρματα με ακμή, στην πραγματικότητα μειώνουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε ένα λιπαρό πρόσωπο.

Τι συμβαίνει με το νερό: 8-10 ποτήρια καθαρό νερό ημερησίως βοηθούν στην ενυδάτωση. Συμπληρωματικά, βοηθούν στην κίνηση των θρεπτικών συστατικών στο εσωτερικό των κυττάρων και απομακρύνουν τις τοξίνες που σχηματίζονται.

Τέλος, η καλύτερη ενυδάτωση επιτρέπει την καλύτερη αποβολή ιδρώτα, διαδικασία που καθαρίζει τους δερματικούς πόρους. 

Τι πρέπει να προσέχουμε

Δεν είναι δα και νέο πως η ζάχαρη και το λίπος επ’ ουδενί δεν κάνουν καλό στον οργανισμό. Σωρεία μελετών έχει δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λίπος οδηγεί σε διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου και συμβάλλει σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση. Όχι μόνο για το δέρμα μας, αλλά και για τη συνολική υγεία μας, καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζωικά λιπαρά και ζάχαρη.

Συνοπτικά λοιπόν, για την υγεία του δέρματος, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι ποικίλη, πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψαρικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καρπούς, καθώς και σε υγρά. 

Με πληροφορίες από iatronet.gr


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα