1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Δίαιτα Dukan 2: Να τη δοκιμάσεις ή όχι;


Γιατί η δίαιτα Dukan 2 παραμένει η αγαπημένη όσων θέλουν να χάσουν κιλά; Και γιατί οι διαιτολόγοι την απορρίπτουν;

Η Dukan παραμένει η παλιά-νέα “love to hate” δίαιτα και για το 2019. Όσοι την έχουν δοκιμάσει ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά της και αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που την κάνει τόσο δημοφιλή. Ωστόσο, η Dukan δεν είναι νέα άφιξη στο σύμπαν του αδυνατίσματος. Ιδρυτής της είναι ο Γάλλος δρ Pierre Dukan, ο οποίος δημιούργησε ένα διατροφικό πλάνο με λίγους υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, υποσχόμενος γρήγορη απώλεια πολλών κιλών. Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ σε πολλές χώρες, οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια παγκοσμίως και η διατροφή που περιγράφεται σ’ αυτό έγινε συνώνυμη της πρωτεϊνικής δίαιτας.

Το κοινό, προφανώς, αγκάλιασε την αυστηρή δίαιτα του δρος Dukan, ωστόσο οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι τής “επιτέθηκαν” πατώντας στο γεγονός ότι προτείνει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, πολύ λίγους υδατάνθρακες και λιπαρά, ακόμα και από εκείνα που ανήκουν στα “καλά”.

Το “πρόβλημα” διορθώθηκε με τη δεύτερη εκδοχή της δίαιτας, την Dukan 2, η οποία προσαρμόστηκε και έχει έρθει λίγο πιο κοντά στο πρότυπο που θεωρούμε υγιεινή διατροφή προσφέροντας μια πολύ λιγότερο περιοριστική και πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην κατανάλωση φαγητού.

Δίαιτα Dukan 1 VS δίαιτα Dukan 2
Η πρώτη εκδοχή της Dukan είναι η πιο αυστηρή και περιοριστική. Ναι μεν δεν υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες, οι επιλογές όμως είναι ανάμεσα σε πρωτεϊνούχες τροφές (ψάρι, κρέας, αβγό, τυρί, αλλαντικά) αποκλείοντας ουσιαστικά μεγάλες κατηγορίες τροφών, όπως τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι πατάτες, τα όσπρια, και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη.

Η Dukan 1 χωρίζεται σε 4 φάσεις, και ο δημιουργός της προτείνει η τελευταία να ακολουθείται εφ’ όρου ζωής, αφού είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρότυπο διατροφής που βοηθά να σταθεροποιηθεί το βάρος στο επιθυμητό επίπεδο. Η πρώτη φάση ονομάζεται Επίθεση και διαρκεί από 2 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τα κιλά που έχει κάποιος στόχο να χάσει, π.χ. 3 ημέρες για απώλεια 6-10 κιλών. Στη φάση αυτή επιτρέπεται να καταναλώνεις απεριόριστη ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αλλαντικά, αβγό, θαλασσινά, τυρί και γαλακτοκομικά) συν 1 κ.σ. βρόμη την ημέρα, ενώ απαγορεύονται όλα τα λιπαρά, ακόμα και το ελαιόλαδο. Επίσης, θα πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό και να περπατάς 20 λεπτά κάθε μέρα.

Η δεύτερη φάση, η Πλεύση, είναι αυτή που ακολουθείς για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος. Τώρα προστίθενται στη διατροφή τα λαχανικά, εναλλάξ με την πρωτεΐνη, δηλαδή τη μία μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτεΐνη και την άλλη λαχανικά. Στην Πλεύση αυξάνεται κατά μία κουταλιά η βρόμη, προστίθεται το ελαιόλαδο με μέτρο και μπορείς να τρως προϊόντα Dukan, όπως κακάο, μπάρες, μπισκότα κ.λπ.

Η επόμενη φάση είναι η Σταθεροποίηση, όπου οι επιλογές πλέον είναι πολύ πιο ισορροπημένες και εντάσσονται στη διατροφή όσπρια και ζυμαρικά, με τους αντίστοιχους φυσικά περιορισμούς, και η τελευταία φάση είναι η Συντήρηση, που πάλι βασίζεται σε ορισμένους κανόνες που θα πρέπει να τηρήσεις εφ’ όρου ζωής για να μην πάρεις ξανά τα κιλά που έχασες.

Η δεύτερη εκδοχή της συγκεκριμένης δίαιτας, η Dukan 2, είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή και πιο “φιλική” με την ισορροπημένη διατροφή. Χωρίζεται σε 7 βήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ημέρες της εβδομάδας και σε κάθε βήμα προστίθεται κάτι ακόμα στις διατροφικές επιλογές. Για παράδειγμα, η δίαιτα ξεκινά τη Δευτέρα (παραδοσιακά!) με καθαρή πρωτεΐνη απεριόριστη στην ποσότητα. Την Τρίτη προστίθενται λαχανικά, την επόμενη μέρα ένα φρούτο, την Πέμπτη ψωμί και ούτω καθεξής, μέχρι να φτάσουμε στην Κυριακή και στο ελεύθερο γεύμα.

Επαναλαμβάνοντας τα 7 βήματα φτάνει κάποιος στο επιθυμητό βάρος και στη συνέχεια ακολουθεί τις φάσεις της Σταθεροποίησης και τη Συντήρησης από την Dukan 1.

Γιατί η Dukan έχει τόσους οπαδούς
Είναι μια δίαιτα αποτελεσματική – όσοι έχουν καταφέρει να την ακολουθήσουν χάνουν πράγματι βάρος.

H Dukan δεν είναι μια δίαιτα “πείνας”. Εξασφαλίζει τον κορεσμό, αφού δεν υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες των επιτρεπτών τροφών που μπορεί να καταναλώσει κάποιος. Ο περιορισμός εστιάζεται στους υδατάνθρακες και στα λιπαρά, αναγκάζοντας τον οργανισμό να στραφεί για ενέργεια στο αποθηκευμένο λίπος. Όπως ισχυρίζεται ο δημιουργός της, η περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων ελέγχει την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύεται λίπος στο σώμα.

Ειδικά η δίαιτα Dukan 2 είναι σχετικά εύκολα εφαρμόσιμη στην καθημερινότητα, με μεγαλύτερο ποσοστό συμμόρφωσης, ενώ όσοι την ακολουθούν –και για όσο διάστημα– μένουν ικανοποιημένοι από την απώλεια κιλών.

Είναι ασφαλής η δίαιτα Dukan;
Ο επίσημος αγγλικός φορέας υγείας (National Health Service – NHS) σχολιάζει σχετικά: “Μια δίαιτα τόσο περιοριστική όπως η Dukan θα επιφέρει μείωση βάρους απλά λόγω της ανεπάρκειας θερμίδων ως αποτέλεσμα των περιορισμένων διατροφικών επιλογών, της ανίας και της έλλειψης ευχαρίστησης από το φαγητό”. Σε μελέτη σε τρωκτικά από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία υποδεικνύεται πως μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει νεφροπάθεια, ενώ έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες για φλεγμονές των αρθρώσεων. Επίσης, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής έρευνα όπου να αποδεικνύεται πως μια υψηλά πρωτεϊνική δίαιτα, όπως η Dukan, είναι ασφαλής ή αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γενικότερα, όμως, φαίνεται πως οι διαιτολόγοι έχουν πολλούς λόγους να μη συνιστούν τη συγκεκριμένη δίαιτα. Ο περιορισμός των φρούτων και των λαχανικών στις πρώτες δύο φάσεις της Dukan 1 μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, η έλλειψη των φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ενώ ο περιορισμός των λιπαρών σημαίνει πως ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Οι περιορισμένοι υδατάνθρακες είναι ακόμα ένα πρόβλημα που αναδεικνύουν οι ειδικοί στη συγκεκριμένη δίαιτα. Η γενικά αποδεκτή ποσότητα υδατανθράκων σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι περίπου στο 50% της ημερήσιας πρόσληψης, ποσότητα που εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την αναπλήρωση του γλυκογόνου στους μυς. Έρχεται, επίσης, σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις απαραίτητες πέντε μερίδες την ημέρα φρούτων και λαχανικών, ποσότητα που εξασφαλίζει στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τέλος, η δίαιτα Dukan, η 1 ή η 2, δεν πληροί ένα βασικό “προαπαιτούμενο”: Δε βοηθά τους ανθρώπους που την ακολουθούν να μάθουν να τρώνε ισορροπημένα και υγιεινά. Αυτό σημαίνει πως, όταν κουραστεί κάποιος να ακολουθεί την Dukan και τη φάση Συντήρησης, πιθανότατα θα πάρει πίσω όλα τα κιλά τα οποία έχασε με κόπο.

Ένα Dukan-σύμπαν
Τα βιβλία του δρος Dukan είναι μόνο ο κορμός για τη δίαιτά του. Μετά την επιτυχία της διατροφής αυτής δεκάδες –ίσως και πολύ περισσότερα– βιβλία έχουν κατακλύσει την αγορά για το πώς θα μαγειρέψεις σύμφωνα με τις οδηγίες της Dukan, αλλά και για την παρασκευή ειδικών διατροφικών προϊόντων, όπως μπισκότα και άλευρα, που θα εμπλουτίσουν γευστικά την κάθε μέρα. Αυτό βέβαια συνεπάγεται πως θα πρέπει κανείς να περνά αρκετό χρόνο στην κουζίνα μαγειρεύοντας όχι μόνο τα γεύματα, αλλά και τα σνακ, καθώς δεν μπορείς να βρεις εύκολα συμβατά με την Dukan σνακ στο εμπόριο.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα