1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Γλυκό κουταλιού σταφύλι | Συνταγές


[*][**][*]

Μια εύκολη συνταγή για γλυκό κουταλιού σταφύλι.

Ένα παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, πάντα ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους για να το απολαύσετε σκέτο ή για να γαρνίρετε το γιαουρτάκι σας.

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά σταφύλια σταφίδα ή σουλτανίνα (χωρίς κουκούτσια)
  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • ½ φλ. τσαγιού νερό
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τα σταφύλια, αφαιρείτε τα κοτσάνια τους και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν.
  2. Βάζετε σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο, μια στρώση σταφύλια και ρίχνετε από πάνω μια στρώση ζάχαρη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στρώση-στρώση, μέχρι να ρίξετε όλα τα σταφύλια και όλη τη ζάχαρη.
  3. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε να «σταθούν» τουλάχιστον 4-5 ώρες (Μπορείτε να τα αφήσετε ως και ένα 24ωρο).
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε το νερό και το λεμόνι στη κατσαρόλα και τη τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε το γλυκό να βράσει με ανοιχτό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν τα σταφύλια και να «δέσει» το σιρόπι, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα κατά διαστήματα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνειά του. Συνολικά η διαδικασία του βρασίματος θα διαρκέσει 35-45 λ περίπου. [*]
  5. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέστε την αρμπαρόριζα και αφήστε το να βράσει για 8-10 λ ακόμα. [**]
  6. Το αποσύρετε από τη φωτιά, πετάτε την αρμπαρόριζα και το αφήνετε όλο το βράδυ μέχρι να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μοιράζετε σε καθαρά και στεγνά γυάλινα βάζα με καπάκι και το διατηρείτε στο ψυγείο.
  7. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα θα πρέπει όταν αποσύρετε το γλυκό σας από τη φωτιά να το αφήσετε στην άκρη για 20-25 λ να χλιαρίνει και μετά να το τοποθετήσετε σε αποστειρωμένα βάζα. Δείτε σε τη διαδικασία αποστείρωσης βάζων εδώ.

[*] Πως θα καταλάβετε ότι το γλυκό σας έχει δέσει: Παίρνετε λίγο σιρόπι με ένα κουτάλι και το αφήνετε να τρέξει μέσα στη κατσαρόλα. Αν το σιρόπι ρέει εύκολα, σαν νερό, από το κουτάλι, το σιρόπι δεν είναι έτοιμο. Συνεχίζετε να το βράζετε μέχρι κάνοντας το ίδιο πείραμα με το κουτάλι το σιρόπι θα πέφτει αργά και σταγόνα σταγόνα από το κουτάλι. Όταν φτάσετε στο σημείο που στο τέλος θα μείνει μια σταγόνα να κρέμεται από το κουτάλι, τότε το σιρόπι σας έχει δέσει σωστά.

Άλλος τρόπος είναι να βάλετε ένα πιατάκι στη κατάψυξη και μόλις κρυώσει να ρίξετε μέσα μερικές σταγόνες σιρόπι Σπρώχνετε το σιρόπι με το κουταλάκι και εάν αργεί να επανέλθει στην αρχική του θέση είναι έτοιμο.  Εάν ρέει σαν νερό, θέλει και άλλο χρόνο να δέσει.

Τέλος αν έχετε θερμόμετρο το ελέγχετε και όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 105o C, το σιρόπι σας έχει “δέσει”.

[**] Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στο γλυκό και αμύγδαλα καβουρδισμένα. Σε αυτή τη περίπτωση βάζετε  300 γρ. αμύγδαλα σε ταψί, ψήνετε  για 10 λ στους 200οC μέχρι να ροδίσουν και τα προσθέτετε στο γλυκό τη τελευταία στιγμή μαζί με την αρμπαρόριζα.

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γλυκό κουταλιού σταφύλι

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα