1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Για ποιον λόγο προτείνουν μαζική θανάτωση καγκουρό στην Αυστραλία;


Η Αυστραλία αγαπά τα εμβληματικά καγκουρό της τόσο πολύ, που είναι πρόθυμη να τα σκοτώσει. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι αλήθεια: Καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν η αύξηση του πληθυσμού τους δεν ελεγχθεί, εκατομμύρια καγκουρό κινδυνεύουν να πεθάνουν, ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να προτείνουν τη μαζική θανάτωση των μαρσιποφόρων.

Εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των καγκουρό στις γεωργικές εκτάσεις και την ανθρώπινη ασφάλεια, ο υπερπληθυσμός αποτελεί επίσης κίνδυνο για τα ίδια τα ζώα, καθώς δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και πολλά καταλήγουν να πεθάνουν από την πείνα. Αυτό συνέβη το 2016 και το 2017, όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έδειξαν υπήρχαν σχεδόν 45 εκατομμύρια καγκουρό –περίπου διπλάσια από τον ανθρώπινο πληθυσμό της χώρας, σύμφωνα με το BBC.

Αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη οφείλεται σε μια περίοδο βροχερών συνθηκών που αύξησαν τη βλάστηση, αλλά όπως πολλές εποχές βροχών, έτσι κι αυτή τελείωσε με ξηρασία – και βαρύ τίμημα.

«Κατά την τελευταία ξηρασία υπολογίσαμε ότι το 80 ή 90% των καγκουρό σε ορισμένες περιοχές πέθαναν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικολόγος Κάθριν Μόζεμπι. «Πεθαίνουν από την πείνα: Πηγαίνουν σε δημόσιες τουαλέτες και τρώνε χαρτί υγείας, ή ξαπλώνουν στο δρόμο πεινασμένα».

Ο Ντένις Κινγκ, εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανίας Καγκουρό της Αυστραλίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φαινόμενο μπορεί σύντομα να επαναληφθεί, καθώς ο καιρός τα τελευταία χρόνια δημιούργησε τις συνθήκες για μια ακόμα πληθυσμιακή έκρηξη.

«Μετά από τρία χρόνια εμφάνισης του φαινομένου La Nina ακριβώς κάτω από την ανατολική ακτή, έχουμε δει το τέλειο σενάριο ανάπτυξης για τα καγκουρό τα επόμενα δύο χρόνια», είπε. «Ο κύκλος αναπαραγωγής πραγματικά επιταχύνεται».

Και αν συμβεί αυτό, πιστεύει ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 60 εκατομμύρια καγκουρό –περισσότερο από 2,3 φορές τον αριθμό των ανθρώπων στην Αυστραλία.

Και για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη ασιτία των ζώων, ο Moseby λέει ότι υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν: Να τα πυροβολήσουν.

«Αυτό θα κρατούσε τους αριθμούς χαμηλούς, έτσι ώστε όταν έχουμε ξηρασία να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν τα βλέπαμε ως πόρους και τα διαχειριζόμασταν έτσι, δεν θα είχαμε τους καταστροφικούς θανάτους που βλέπουμε».

Ο έλεγχος της γονιμότητας και η περίφραξη έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως μέθοδοι για τον έλεγχο των πληθυσμών καγκουρό, αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια, πρόκειται για μεθόδους λιγότερο ανθρώπινες και αποτελεσματικές. Ο έλεγχος της γονιμότητας, λέει η τοπική κυβέρνηση, απαιτεί τη σύλληψη των ζώων και θέτει σε κίνδυνο την ευημερία τους, και λειτουργεί μόνο για τον έλεγχο του πληθυσμού σε μικρές περιοχές. Η περίφραξη είναι επίσης ζημιογόνα για την καλή διαβίωση των ζώων, ενώ είναι δαπανηρή στην εγκατάσταση και συντήρηση.

«Οι πυροβολισμοί είναι η πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη μέθοδος για τον έλεγχο των καγκουρό, επειδή τα ζώα πεθαίνουν γρήγορα και ο πληθυσμός τους μειώνεται αποτελεσματικά», ανέφερε η κυβέρνηση της Βικτώριας σε ένα έγγραφο σχετικά με τον έλεγχο του πληθυσμού των καγκουρό το 2017, προσθέτοντας ότι γίνονται πυροβολισμοί για τη διατήρηση των αριθμών σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα.

Τα καγκουρό προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, η οποία όμως επιτρέπει την εμπορική συγκομιδή για τη θανάτωση των ζώων σε μικρούς αριθμούς και την πώληση προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την King’s Kangaroo Industry Association of Australia, η εμπορική συγκομιδή επιτρέπεται σε έξι από τις οκτώ αυστραλιανές πολιτείες και περιοχές που έχουν μεγάλους πληθυσμούς.

«Η εμπορική συγκομιδή ρυθμίζεται αυστηρά και παρακολουθείται για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα διατήρησης, καλής μεταχείρισης των ζώων, υγείας και ασφάλειας», λέει η ένωση.

Ενώ πολλοί βλέπουν την πρόταση ως αναγκαία λύση, άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται «σφαγή».

«Συχνά υποστηρίζεται ότι τα καγκουρό πυροβολούνται επειδή ανταγωνίζονται τα ζώα που βόσκουν – αλλά αυτή η μαζική σφαγή είναι καθαρά εμπορική θανάτωση της άγριας ζωής της Αυστραλίας. 1,57 εκατομμύρια καγκουρό σκοτώθηκαν το 2019 για την εμπορική βιομηχανία», δήλωσε η Animals Australia, επικαλούμενη ομοσπονδιακά στοιχεία που έδειξαν επίσης ότι υπήρχε συνολικός πληθυσμός άνω των 42,5 εκατομμυρίων καγκουρό εκείνη τη χρονιά.

Ο Τζορτζ Γουίλσον, κορυφαίος ερευνητής διαχείρισης καγκουρό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενώ κατανοεί την διάθεση για προστασία των ζώων, το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο για αυτά μακροπρόθεσμα.

«Λένε ότι είναι ανήθικο, αλλά ανήθικο είναι να τα αφήνουμε να πεθάνουν από την πείνα», είπε. «Η σκληρότητα δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό».

Πηγή: CBS News 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα