1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Γιατί τόσος χαμός για την κινόα;


Η κινόα είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται για τους φαγώσιμους σπόρους του. O λόγος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές είναι γιατί ενώ είναι στην ουσία σπόρος χρησιμοποιείται σαν άμυλο (ψευδό-δημητριακό) όπως το κους-κους και το καστανό ρύζι και παρέχει στον οργανισμό πολλά διατροφικά οφέλη.

Παρόλο που είναι φυτική τροφή παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Δηλαδή το κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, όπως είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης, άρα είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους!

Το κινόα δεν περιέχει από τη φύση του γλουτένη, πράγμα που επιτρέπει σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη να το επιλέγουν σαν δημητριακό και να καλύπτουν έτσι τις διατροφικές αλλά και τις γευστικές τους ανάγκες και έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Είναι, ακόμα, πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και τη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων.

Υλικά: 

Για τα μανιτάρια:

500 γρ. φρέσκα πλευρώτους

¼ κούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο

αλάτι

χυμός από 1 λεμόνι

1 κ.γ. ρίγανη τριμμένηΓια το κινόα:

μισή κούπα κινόα

1 κούπα νερό

1 κύβο ζωμό μανιταριών ή λαχανικών

1 κ.σ. μαργαρίνη

2 καρότα

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το λάδι με το σκόρδο, το αλάτι και το δεντρολίβανο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα πλευρώτους, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να μαριναριστούν για 10-15 λεπτά. Τα ψήνουμε στο γκριλ της τοστιέρας για 7-15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, ρίχνουμε τη ρίγανη και ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού.

Ξεπλένουμε καλά με νερό το κινόα και μετά το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το νερό και τον κύβο. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύουμε και χαμηλώνοντας τη φωτιά. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 12, περίπου, λεπτά, και μόλις είναι έτοιμο ανακατεύουμε μέσα τη μαργαρίνη. Τρίβουμε τα καρότα, τα ανακατεύουμε μέσα στο κινόα και τοποθετούμε τα πλευρώτους πάνω από το κινόα.

Διαβάστε επίσης

Περήφανη μαμά η Αγγελική Νικολούλη – Τι πέτυχε το καμάρι της


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα