1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Γιατί να βάλεις μπλε ρουά πινελιές στη διακόσμηση;


Μπλε ρουά στα γαλλικά σημαίνει βασιλικό γαλάζιο. Πρόκειται για μια πολύ φωτεινή, βαθιά απόχρωση του μπλε, που θυμίζει το χρώμα της ελληνικής σημαίας. Πήρε το όνομά του από τους Γάλλους βασιλείς που το χρησιμοποιούσαν στο οικόσημό τους από τον 12ο αιώνα και μετά. Όμως περιγράφεται και με άλλα ονόματα: Μπλε του κοβαλτίου, μπλε ελεκτρίκ, αιγυπτιακό μπλε, μπλε της Σαμαρκάνδης (από τα παλιά παλάτια της Μογγολίας), μπλε των Τουαρέγκ (η μυστηριώδης φυλή της ερήμου).

Μυστήριο και ευγένεια
Οι όμορφες, βαθιές μπλε αποχρώσεις γενικά έχουν μεγάλη ποικιλία και αποπνέουν μια ήσυχη πολυτέλεια που δεν είναι κραυγαλέα. Ακόμα, όπως εξηγούν οι διακοσμητές, δίνουν μια ελαφριά νότα μυστηρίου και ρομαντικής γοητείας και κινούν πάντα το ενδιαφέρον. Γεγονός είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν εδώ και αιώνες από βασιλιάδες και αυτοκράτορες σε όλη τη Γη, ακόμα και στα υπνοδωμάτιά τους. Οι γνώσεις των τελευταίων χρόνων αποκάλυψαν πως αυτό το υπέροχο αριστοκρατικό γαλάζιο ήταν ένα από τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχνες για να χρωματίζουν τα αγάλματα και τους ναούς τους, μαζί με το κεραμιδί και το χρυσό.

Μπλε της έμπνευσης

Το χρώμα αυτό δεν επιλέχθηκε τυχαία από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Θεωρείται ότι προστατεύει από την αρνητική ενέργεια και συμβολίζει την εσωτερική γαλήνη και την αθανασία. Σύμφωνα με τη χρωματολογία, το μπλε ρουά δίνει ανεξαρτησία και πρωτοτυπία στη σκέψη, είναι ιδανικό για εμπνεύσεις και νέες ιδέες και ενισχύει την αφοσίωση σε έναν σκοπό. Ακόμα αναφέρεται ως ψυχοθεραπευτικό και συστήνεται κατά της ανίας.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις
Το ευγενικό όσο και δυναμικό βασιλικό μπλε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όμορφα σχέδια για υφάσματα επίπλωσης, σε ταπετσαρίες τοίχου και σε μικρές διακοσμητικές λεπτομέρειες (βάζα, διακοσμητικά μαξιλάρια και αντικείμενα) μαζί με λευκό ή κάποιο από τα χρώματα που του ταιριάζουν. Μια πιο τολμηρή πρόταση είναι να βαφτεί ένας τοίχος κάποιου δωματίου σε αυτή την απόχρωση, ενώ οι υπόλοιποι να είναι λευκοί και το ταβάνι λευκό ή πολύ ανοικτό γαλάζιο. Η χρωματική αυτή επέμβαση κάνει τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος οπτικά και τον μετατρέπει σε ήρεμο, χαλαρό και φιλόξενο.

Το μπλε ρουά, εκτός από το λευκό, συνδυάζεται πολύ καλά με ανοικτό γαλάζιο, γαλαζοπράσινο, πράσινο και τιρκουάζ, που του προσθέτουν μια εξωτική πινελιά. Επίσης γίνεται πιο θερμό αν βρεθεί κοντά σε χρυσαφί, κεραμιδί, κίτρινο, πορτοκαλί ή ροζ.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα