1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Γιατί η στυτική δυσλειτουργία αποκαλείται «καναρίνι σε ορυχείο»;


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020, 15:44

Οι άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα από τη σεξουαλική τους δυσλειτουργία. Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η ΣΔ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για εύρημα που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μια μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 άνδρες. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι άνδρες που είχαν ΣΔ είχαν κατά 59% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία ή αθηρωματική νόσο και το 34% παρουσίαζε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ΣΔ μπορεί να εμφανιστεί χρόνια πριν  την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμπτωμάτων ή επεισοδίων. Τονίζεται ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες πέρα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία, όπως είναι το στρες, το άγχος, το κάπνισμα, η λήψη αλκοόλ και ουσιών καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι κάποια αντικαταθλιπτικά αντιισταμινικά και αντιυπερτασικά φάρμακα. 

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται να ανησυχήσει ένας άνδρας που εμφανίζει κάποια στυτικά προβλήματα σποραδικά.  Εάν όμως ο άνδρας νιώθει ότι η σεξουαλική του επίδοση έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι σημαντικό να υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο.

Οι ειδικοί μάλιστα αποκαλούν τη ΣΔ «καναρίνι σε ορυχείο», θέλοντας να τονίσουν τον προειδοποιητικό της ρολό αναφορικά με τα μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αρτηρίες του πέους έχουν πολύ μικρότερη διάμετρο και είναι οι πρώτες που εμφανίζουν πρόβλημα καθώς η νόσος αρχίζει να αναπτύσσεται. Δεν καταφέρνουν να διασταλούν και να παρέχουν αρκετό αίμα στο πέος με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η στυτική λειτουργία. 

Για να διευκρινιστεί λοιπόν εάν αιτιολογικός παράγοντας της ΣΔ είναι το πρώιμο στάδιο κάποια καρδιαγγειακής νόσου, ο άνδρας θα πρέπει να υποβληθεί στον πλήρη έλεγχο που θα του υποδείξει ο ιατρός του. Συνήθως ο έλεγχος περιλαμβάνει εξέταση σακχάρου,  χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης ενώ μπορεί επίσης να διεξαχθεί και έλεγχος επασβεστώσεων των στεφανιαίων αγγείων για να εξεταστεί η συγκέντρωση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. 

Παράλληλα είναι σημαντικό να υιοθετηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής οι οποίες μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ταυτόχρονα συμβάλουν στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους, την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου καθώς και την τακτική φυσική άσκηση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτές είναι αλλαγές που πρέπει να υιοθετηθούν από όλους για την μείωση των καρδιαγγειακών  παραγόντων κίνδυνου. Οι άνδρες με ΣΔ όμως οφείλουν να το κάνουν με μεγαλύτερη θέρμη και συνέπεια. 

Πηγή: andrologia.gr 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020, 15:44

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα