1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Το λίπος είναι άτιμο και επίμονο πράγμα. Όμως για να… επιμένει, σημαίνει πώς κάτι δεν κάνουμε καλά.

Τι μπορεί να φταίει λοιπόν που δεν χάνεις λίπος;

Τρως παραπάνω θερμίδες

Ο πρώτος και πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν καις λίπος είναι οι θερμίδες. Απλά και ξάστερα, ο μόνος τρόπος για χάσεις λίπος είναι να είσαι σε θερμιδικό έλλειμμα ήτοι να ξοδεύεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που παίρνεις. Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις σε θερμίδες χωρίς να το καταλάβεις. Για παράδειγμα, οι υγρές θερμίδες από τους χυμούς, αυτά τα λίγα κουλουράκια που τσίμπησες στη δουλειά ή η 1 μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί που ήπιες με τους φίλους σου προσθέτουν θερμίδες μακροπρόθεσμα και, λίγο από ‘δω λίγο από εκεί, μπορούν να σε… φιλέψουν ακόμα και με 1000 παραπάνω θερμίδες εβδομαδιαίως.

Αγχώνεσαι πολύ

Η επίδραση μιας δίαιτας στην ψυχολογία είναι μεγάλη και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται αυξημένο στρες και άγχος. Σε καταστάσεις άγχους, ο οργανισμός παράγει μια ορμόνη, την κορτιζόλη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί ένα ένζυμο, την λιποπρωτεϊνική λιπάση, η οποία είναι κατά κύριο λόγο «υπεύθυνη» για την λιπογένεση. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι είναι γενικότερα αγχωμένοι, όχι μόνο δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, αλλά και το λίπος που παράγει ο οργανισμός τους μέσω του ενζύμου αυτού οδηγείται κυρίως προς την περιοχή της κοιλιακής χώρας.

Δεν κοιμάσαι καλά

Ένας ακόμα παράγοντας που σχετίζεται με την έκκριση της κορτιζόλης είναι ο ύπνος. Σε αρκετές περιπτώσεις ενώ κάνουμε δίαιτα, λόγω του αυξημένου στρες και της ψυχολογικής πίεσης επηρεάζεται ο αριθμός των ωρών που κοιμόμαστε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης. Η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει επίσης τα επίπεδα της λεπτίνης και της γρελίνης δυο ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Η γρελίνη την αυξάνει, η λεπτίνη την μειώνει. Όταν ο ύπνος σου δεν είναι καλός, μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης και αυξάνονται τα επίπεδα της γρελίνης.

Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη (όσπρια, αυγά, άπαχο κρέας, ψάρι κ.α.), έχουν την «ιδιότητα» να διεγείρουν τη θερμογένεση στον οργανισμό, προκαλώντας την καύση θερμίδων κατά την πέψη τους. Έτσι, από τις πρωτεϊνούχες τροφές, τουλάχιστον το 25-30% των θερμίδων που περιέχουν οι πρωτεΐνες ψαριών, κρέατος, ασπραδιών αβγών και γαλακτοκομικών «καίγεται» κατά το μεταβολισμό τους. Πλην αυτού, η επαρκής ημερήσια κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της καλής κατάστασης του μυϊκού ιστού, ο οποίος συμβάλει αρκετά στην καύση λίπους.

Δε γυμνάζεσαι

Είναι προφανές, αλλά οφείλουμε να το πούμε. Η γυμναστική παράλληλα με την δίαιτα μπορεί να σε βοηθήσει πολύ να ξεφορτωθείς το περιττό λίπος, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό σου. Μην γίνεις όμως εμμονικός με το αερόβιο. Ο συνδυασμός άσκησης αντιστάσεων (βάρη) με αερόβια αποτελεί το καλύτερο στοίχημα για να έχεις αποτελέσματα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα