1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Γαύρος με πατάτες πλακί στο φούρνο | Συνταγές



Γαύρος… η “Αφύη” όπως την ονόμαζαν οι Αρχαίοι Έλληνες που ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματά τους. Ένα  μικρό ψάρι το οποίο θεωρείται εξαιρετικό ορεκτικό και ένα υπέροχο υγιεινό φαγητό για κυρίως γεύμα που βοηθά και στη πέψη. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε ένα υπέροχο κυρίως γεύμα με γαύρο πλακί. Eίναι από τα πιο ωφέλιμα ψάρια μιας και έχει μεγάλη διατροφική αξία, με πολλά ωμέγα-3, τα οποία κάνουν καλό στη καρδιά και στη καλή κυκλοφορία του αίματος. Είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, που συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού, ενώ παρέχει και σημαντικές ποσότητες νιασίνης και βιταμίνης Β12. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό γαύρο φιλεταρισμένο
  • 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες/ροδέλες 
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • ¾ φλ. τσαγιού λευκό γλυκό κρασί
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στο τρίφτη
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ψιλοκομμένο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα λέπια του γαύρου, κόβετε το κεφάλι του και τραβάτε μαζί τα εντόσθια. Τον πλένετε καλά και τον αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε λεπτές φέτες/ροδέλες.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά, το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τη πιπεριά, ανακατεύοντας συχνά για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λ.
  3. Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε για 1 λ να “αναπνεύσει και στη συνέχεια ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το δυόσμο, τη πάπρικα και αλατοπίπερο, ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα για 6-8 λ περίπου ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. Την αποσύρετε από τη φωτιά. 
  4. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί, στρώνετε στη βάση του τις φέτες πατάτας φροντίζοντας η μια να καλύπτει ελαφρώς την άλλη, τις αλατίζετε ελαφρώς και από πάνω τις καλύπτετε ισομερώς με τη μισή σάλτσα ντομάτας. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τις πατάτες σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το πάχος που κόψατε τις πατάτες σας). 
  5. Στη συνέχεια, βγάζετε το ταψί από το φούρνο και στρώνετε το φιλεταρισμένο γαύρο σας πάνω στις πατάτες. Τον αλατοπιπερώνετε, τον περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο φροντίζοντας να σκεπαστεί καλά με τη σάλτσα ο γαύρος.
  6. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και ψηθούν τα ψάρια. Αν δείτε κατά τη διάρκεια το ψησίματος ότι τα ψάρια αρχίσουν να “αρπάζουν” και να ξεροψήνονται σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες.

 

 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαύρος με πατάτες πλακί στο φούρνο

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα