1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Γαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσικάκι | Συνταγές


Πεντανόστιμο γαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσικάκι. Το γαμοπίλαφο είναι ένα να παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης που σερβίρεται σε όλη τη Κρήτη σε γάμους αλλά και σε πανηγύρια και γιορτές και είναι φημισμένο για την εξαιρετική γεύση του. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή από το χωριό Καστέλι Πεδιάδας στο νομό Ηρακλείου για ένα γαμοπίλαφο που και σε αυτό η νοστιμιά του οφείλεται στο γεγονός ότι το ρύζι βράζει μέσα στο ζωμό όπου μαγειρεύτηκε το κατσικάκι. Απλά δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά κατσικάκι (κομμάτια μετρίως λιπαρά, αλλά όχι άπαχα, από όποιο μέρος του ζώου θέλετε, τεμαχισμένα με το κόκαλο σε κομμάτια περίπου 4 εκ.)
  • 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 300 γρ. ρύζι γλασέ , πλυμένο και στραγγισμένο
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • ½-1 κ.σ. στακοβούτυρο (ή βούτυρο γάλακτος πρόβειο ή αγελάδος. Ποσότητα και το είδος βουτύρου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό, βράζετε, σε δυνατή φωτιά, το κατσικάκι για περίπου 15 λ ή μέχρι να αλλάξει χρώμα Το στραγγίζετε και πετάτε το νερό. Πλένετε τη κατσαρόλα, τη σκουπίζετε να στεγνώσει καλά και τη ξαναβάζετε στη φωτιά. 
  2. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το λάδι, το κρεμμύδι και το κρέας, αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας περιστασιακά για 8-10 λ ή μέχρι να ροδίσει το κρέας απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε 1½ λίτρο καυτό νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγομαγειρεύετε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, πιπέρι και τη ρίγανη και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5 λ επιπλέον για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Μετά αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα το κρέας, το μεταφέρετε σε πιατέλα και το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
  4. Μετράτε το ζωμό το κρέατος ο οποίος πρέπει να είναι 900 ml, τον βάζετε στη κατσαρόλα και τον ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνετε το ρύζι, λίγο αλάτι και το χυμό λεμονιού (ο χυμός λεμονιού χρειάζεται για να “κρατήσει” το ρύζι στο βράσιμο και παραμείνει σπυρωτό) και ανακατεύετε. 
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και βράζετε το ρύζι σας για 20-22 λ περίπου ή μέχρι να βράσει το ρύζι και απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Λιώνετε το στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο επιλογής σας, τόσο όσο να κάψει και να βγάλει τη μυρωδιά του, χωρίς όμως να καεί. Το ρίχνετε στο έτοιμο ρύζι και ανακατεύετε.
  6. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως ζεστό το γαμοπίλαφο μαζί με το κρέας που έχετε διατηρήσει ζεστό, περιχυμένα, προαιρετικά με λίγο χυμό λεμονιού και πασπαλισμένα με λίγα χοντροκομμένα φύλλα μαϊντανού. 


Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσικάκι

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα