1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Γίγαντες Πρεσπών με χταπόδι | Συνταγή


Εκτέλεση

Για τους γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο με χταπόδι και μανέστρα, από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι σόδα να μουλιάσουν. Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 35-40΄. Εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το χταπόδι. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό, ίσα που να το σκεπάζει, λίγους κόκκους πιπέρι και 1 δαφνόφυλλο. Διαβάστε όλα τα μυστικά για να διαλέξετε και να μεγειρέψετε σωστά το χταπόδι εδώ.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄να μισομαλακώσει. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το πασπαλίζουμε με ρίγανη να κολλήσει πάνω του όσο είναι ζεστό. Το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Το κόβουμε σε μπουκίτσες και το ρίχνουμε ξανά στο ζουμί του.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το καρότο και τη μανέστα και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν παντού. Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες και το ζουμί του χταποδιού. Σιγοβράζουμε για 5-10΄ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε, αφού δοκιμάσουμε, γιατί  το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό. Τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται αλάτι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε τους γίγαντες σε μία μικρή γάστρα, κατά προτίμηση μαντεμένια ή κεραμική. Περιχύνουμε με τη σάλτσα 1/2 φλ. ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 25΄, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε απαλά αν χρειάζεται υγρασία προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20΄. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Από τις λίγες συνταγές που συνδυάζουν … τα πάντα. Πλήρες ισορροπημένο γεύμα που μας προσφέρει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά σχεδόν στις αναλογίες που καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας. Αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης συνδυάζοντας χταπόδι και φασόλια. Επιπλέον, οι γίγαντες μας δίνουν τα πολύτιμα πρεβιοτικά (κυρίως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) που συνεισφέρουν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σίδηρος, μαγνήσιο και ασβέστιο από τα φασόλια, μαζί με καροτενοειδή και βιταμίνες C και Ε από καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο απογειώνουν τη θρεπτική αξία της συνταγής. Επιπλέον, προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συνεισφέροντας, μεταξύ άλλων στην καλή λειτουργία της καρδιάς και σημαντική αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών και βοηθώντας στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων φθοράς (καρκίνος, διαβήτης, υπέρταση κα). «.

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψετε τους γίγαντες; Βρείτε τες όλες εδώ. Δείτε επίσης το μεγάλο μου μυστικό για γίγαντες που θα σας λύσει τα χέρια στο καθημερινό μαγείρεμα!

Αν σας άρεσαν οι γίγαντες Πρεσπών με χταπόδι στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω φανταστική συνταγή

Φακές με χταπόδι και λαχανικά


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα