1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Γίγαντες με σπανάκι | Συνταγές


[*]

Πεντανόστιμα φασόλια γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο. Ένα εξαιρετικό πιάτο, νόστιμο και πολύ υγιεινό, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Ένα φαγητό με τεράστια διατροφική αξία εφ” όσον τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, πολλών βιταμινών, φολικού οξέος καθώς επίσης πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Τα φασόλια είναι μια άριστη εναλλακτική λύση με χαμηλά λιπαρά και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη. Εξ ίσου τεράστια η διατροφική αξία που έχει το σπανάκι που σε συνδυασμό με του γίγαντες μας δίνουν ένα υγιεινό πιάτο απαραίτητο να το καταναλώνουν συχνά μικροί και μεγάλοι. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα γευστικότατο και υγιεινό φαγητό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!!!

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 400 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος) κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος και όσο από το πράσινο είναι τρυφερό)
  • 3/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζετε του γίγαντες σε άφθονο νερό με 2-3 πρέζες αλάτι. Την επομένη τους στραγγίζετε, τους ξεπλένετε με μπόλικο νερό και τους βράζετε σε κοχλαστό νερό για 10 λ. Στη συνέχεια τους στραγγίζετε πάλι και τους ξαναβράζετε σε μπόλικο νερό για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν καλά. Κρατάτε 2 φλ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες και τους στραγγίζετε. [*]
  2. Εν τω μεταξύ μέχρι να βράσουν και μαλακώσουν καλά οι γίγαντες, πλένετε και στραγγίζετε όλα τα λαχανικά σας. Χοντροκόβετε το σπανάκι, ψιλοκόβετε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και κόβετε σε μικρούς κύβους τις ντομάτες. Τα αφήνετε στην άκρη και βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. 
  3. Μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 10  ή μέχρι το σπανάκι να αποβάλει τα περισσότερα υγρά του.
  4. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτετε στο μείγμα τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  5. Παίρνετε ένα μέτριο ταψί και απλώνετε στη βάση τους μισούς  βρασμένους- στραγγισμένους γίγαντες. Καλύπτετε τους γίγαντες με το μείγμα του τηγανιού και από πάνω στρώνετε τους υπόλοιπους μισούς γίγαντες. Προσθέτετε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και αλατοπιπερώνετε το φαγητό. 
  6. Διαλύτετε τη 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας στο 1 φλ. από το νερό που βράσατε τους γίγαντες και κρατήσατε στην άκρη και περιχύνετε το φαγητό στο ταψί. Ρίχνετε και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και ανακινείτε το ταψί για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι χυμοί στο φαγητό. 
  7. Ψήνετε το φαγητό σας  στο προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50-60λ ή μέχρι να μειωθούν τα υγρά του και να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος, προσθέτετε σταδιακά, λίγο ακόμα από το νερό που κρατήσατε στην άκρη από το βρασμό των φασολιών. 

[*] Κατά τη διάρκεια του βρασίματος φροντίζετε να μην μείνει χωρίς νερό το φαγητό αλλά ούτε να έχει πάρα πολλά νερά. Σημειώστε ότι ο ακριβής χρόνος που θα απαιτηθεί για να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες εξαρτάται πάντα από τη ποικιλία τους αλλά και από το πόσο φρέσκοι είναι οι γίγαντες που προμηθευτήκατε.

Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε στο φαγητό λίγη θρυμματισμένη φέτα, 10 λ πριν αφαιρέσετε το φαγητό σας από το φούρνο. 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Γίγαντες με σπανάκι

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα